jennyjon - vår vrå av världen

Direktlänk till inlägg 26 januari 2011

Smörgåsmys och nya hundkunskaper

Av Jenny och Jon Sjöberg - 26 januari 2011 18:30

 

På eftermiddagen var vi in en sväng till Tibro för vi behövde både handla och tanka. Det blev både det ena och det andra handlat, så nu är det påfyllt igen. 

Precis som Joey i Vänner är vi väldigt svaga för smörgåsar så några vitlöksbaguetter slank med. Hemma gjorde vi egna smörgåsar och hade lite tv-mys på denna lillördag.

Vi zappade runt och fastnade faktiskt på Kunskapskanalen av alla kanaler. Brukar sällan titta på den kanalen, men där sändes ett mycket intressant seminarium om hundar. Just när vi tittade talade en professor om vad som skiljer hundar och vargar åt. Han tog upp en del exempel som var mycket tänkvärda.

Bland annat så har vargar bara ett enda sorts skall medan man på hundar kan höra vad det är de skäller för på skallets läte.

Forskare har också konstaterat att hundar har vad psykologer kallar "theory of mind", dvs. att hundar förstår att andra förstår, med exemplet "jag vet att du vet". Samma förmåga får inte ett barn förrän i fyraårsåldern. Han menade att om en hund har två bollar framför sig och ägaren bara ser den ena utav bollarna, hämtar hunden när den blir uppmanad att "hämta bollen" den boll som är synlig för dem båda. För hunden kan räkna ut att ägaren inte ser den gömda bollen.

Hundar förstår också när man pekar på något, t.ex en burk, att det kanske finns något intressant i just den burken, och går dit. Det förstår varken vargar eller schimpanser.

Hundar avlades från början fram för att samarbeta med människan, inte för att domineras. Att hundar kan samarbeta är också något som skiljer dem från vargarna. Det märks i att hundar söker ögonkontakt, det gör inte vargar. När en hund stöter på ett problem som den inte själv klarar av att lösa söker den efter husses eller mattes hjälp för att klara av uppgiften.

Nalle vet till exempel var vi har tuggbenen, i vilket skåp, och då och då händer det att han krafsar på dörren till skåpet för att uppmärksamma oss på att han vill ha ben, men inte kan öppna själv.

Just den forskaren tydliggjorde också att när man arbetar med hundar kan aggressivitet många gånger föda aggressivitet och att det är viktigare att samarbeta med hunden, för det är naturligt för den. Inte ens hundar som blivit förvildade återupptar vargarnas flockbildning, så djupt rotat är detta beteende.

För hur lika hundar och vargar än må vara utseendemässigt har de helt skilda beteenden. I vargarnas värld överlever de starka och dominanta, medan vi människor många gånger ser till att det är de snälla och tillgivna hundarna som man avlar på.

Oj, det här blev ett långt inlägg av en smörgås... Men programmet var mycket intressant och vi satt kvar långt efter att smörgåsarna var uppätna. Just hundar är ett ämne som intresserar oss och ju mer vi kan lära oss om dessa fyrbenta varelser desto bättre blir vi som hundägare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 10 dec 17:02


I eftermiddag drog 17 stycken JAS 39 Gripen från F7 Såtenäs över oss under den traditionella julgransflygningen.   ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Måndag 9 dec 17:30


  Återupplivat en gammal klassiker!

Av Jenny och Jon Sjöberg - Söndag 8 dec 12:45

  Ute regnar det, så temat har verkligen varit vatten denna helg. Igår blev det extra bad för hela familjen efter simskolan och idag var Ians innebandy inställd så vi passade på att åka skridskor i ishallen istället. Barnen föredrar ju helt klar...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Lördag 7 dec 17:15


  Imorse fanns det återigen ett brev från nissen. Men utanför dörren stod det två par skor, nissens och det rosa paret tillhörde Nisselina. Nisselina är Juliens kompis och de hade roat sig med att baka pepparkakor inatt. Dessutom hade de lämnat ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 6 dec 14:16


  Ny t-shirt från KPA från deras kampanj där uttrycket att spela som tjejer ska vändas till något positivt! #spelasomtjejer ...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 1 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se