Direktlänk till inlägg 2 januari 2012
Idag har det i Fagersanna gjorts och ätits Piteås nationalrätt: pitepalt. Pitepalt är en grå liten, till utseendet icke särskilt tilltalande, degklump fylld med flottigt fläsk som det också ska serveras fläsk, och krösamos, till. Näej, hujeda mig, vad skriver jag?! På detta sätt får jag nu nästan palten att framstå som något helt oätligt, och det var den ju tydligen inte eftersom alla de som åt nu har hamnat i paltkoma. Och jag har ju faktiskt bara testat flatpalt och den fick då mig att stchjäggles... och kanske måste man vara bårta boijn för att tycka om denna mat. Det luktade i alla fall inte gåmmälschmöcko den här gången...
Men det är väl så det är, antingen gillar man denna rätt eller också så gör man det inte. I Piteå finns till och med ett sällskap, Paltakademien, som arbetar med att sprida och utveckla paltkulturen ut i vida världen. Jag anmäler mig inte som medlem, även om sällskapet är fint med medlemmar som kungen, drottningen, kronprinsessan och Carl-Jan Granqvist. Men det gör nog Jon för han gillar dessa klumpar. Det mest kända ute i stora världen i paltväg är kanske ändå när pitesonen Tomas Holmström vann Stanley Cup och använde pokalen som paltgryta...
Marianne var första palttillverkare och med kornmjöl som en av ingredienserna blev Solvik i Fagersanna världens senaste Paltzeria. Och imorgon öppnar vi surströmmingsburken! Nähä, så roligt ska vi inte ha det... Imorgon hoppas då jag på pizza - köpespizza alltså.
Och just det, till efterrätt serverades Dinétårta från Kling Glass i Mariestad. Mariestad, Skaraborg, Västergötland. /Jenny
Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|