jennyjon - vår vrå av världen

Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

Skyddsjakt på 32 vargar

Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2012 18:30


Ifjol tilläts skyddsjakt på 12 vargar. I år är siffran mer än dubbelt så hög och så många som 32 vargar kan få skjutas under årets skyddsjakt i Sverige. Det ökade antalet beror tydligen på att siffran från tidigare år varit för låg och för att vargantalet ökar och därmed kan också risken för allvarliga skador uppstå. Risken kan öka, det är alltså inte något som är bevisat än.

År 1966 fridlystes vargen för att det då bara fanns ett tiotal djur kvar, vilket innebar en stor risk för inavel. Tack vare att utländska vargar kom in i landet kunde vargstammen och den genetiska variationen öka igen, men vargen är fortfarande det mest hotade däggdjuret i vårt land. Enligt Rovdjurscentret De 5 stora visar inventeringsresultaten från vintern 2010/2011 att det då fanns totalt 235-266 vargar i Sverige.

Rovdjursdebatten är på många sätt infekterad, och diskussionerna är stundtals hetsiga på gränsen till hatiska. Få djur väcker sådana känslor som just vargen. Nästan alla har en åsikt i vargfrågan, som ofta delar upp folk i två läger. Vi förstår att det är så, och kan se saken från båda håll. På vissa ställen har man problem med varg, som kan orsaka stora skador på hundar och tamboskap. Det har hänt att vargar dödat människor, men det finns faktiskt inget dokumenterat fall där en varg dödat en människa i Sverige sedan 1700-talet.

Vi tycker att vargarna trots allt har en självklar plats i den svenska faunan. Det är inte ett djur som vi bara vill kunna hitta i böcker eller i djurparker. Vargen finns jorden runt, och i länder som har många fler vargar än Sverige har man hittat sätt att kunna samexistera med vargen. Varför skulle det inte kunna gå här också?

 
 
Lotta

Lotta

13 januari 2012 19:42

Jag är emot vargjakt. Såvida det inte rör sig om ett sjukt djur som därmed rör sig i tätbebygda områden för att enkelt skaffa mat och på något sätt säkert utgör ett hot. Jag har ingen som helst förståelse för t.ex jägare som hatar vargen av den orsaken att vargen tar deras jakthundar...sånt gör mig tokig...skyddsjakt på jägare kanske vore nåt ;) Jägare dödar ju bevisligen fler människor än vad vargen gör ;)

http://www.esmeralda71.blogg.se

Jenny och Jon Sjöberg

13 januari 2012 21:48

Att jägarna sedan ser ut som de mest sorgsna och förvånade i världen när deras hundar fallit offer för en vargattack under jakten är svårt att ha förståelse för. Men de själva kan stå hur nöjda som helst över en skjuten varg... Hmmm.

Men jag hoppas i alla fall att denna "skyddsjakt" bedrivs under något mer ordnade former än den olagliga jakten där djuren tröttas ut med skotrar, förgiftas osv.

Att jaga för jagandets skull har jag inget överseende med men att jaga respektfullt och för att ta tillvara på djuret är en annan sak. Många djur utsätts för onödigt lidande med transporter och annat, men en älg som skjuts i sin miljö för att bli mat ser jag annorlunda på. Även om jag inte äter djur själv.

Oj, det här blev långt, men så tycker jag. Så det så. /Jenny

 
Mamma Brötis

Mamma Brötis

15 januari 2012 12:47

Väl talat, håller med dig helt och fullt. "Vänta tills dina barn attackeras", säger folk till mig och ja... jag lär få vänta...

Det enda som verkligen skrämmer mig/oss från skogen är jägarna själva, så låt vargarna vara så länge de inte gör någon skada.

http://www.brotisen.blogspot.com

Jenny och Jon Sjöberg

15 januari 2012 14:34

Ja, vänta lär du nog få för senast en människa dödades i Sverige av en varg var någon gång på 1700-talet. Så det är inte så vanligt med vargangrepp som somliga vill ha det till.

Personligen skulle jag bli glad om jag fick se en varg i det vilda... Skulle Nalle bli angripen och jag inte haft honom kopplad är jag delvis skyldig till attacken. Så känner jag.

Det finns åtgärder att ta till som jag tycker är lämpligare än att bara skjuta av en massa djur. /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Söndag 26 jan 14:00

Sedan den 8 januari har vi inte haft någon blöja på Lin under dagarna och försökt få henne att börja använda potta istället. Och utfallet har förstås varit blandat, men det har gått åt rätt håll. Att börja potträna är ju dock mycket lättare på sommar...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Lördag 25 jan 11:47


Efter Ian och Isas simskola badade vi allesammans och Loe passade på att ta Baddaren grön. Han är så stolt! ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 24 jan 18:15

  Den här veckan har haft ett brett innehåll och det blir skönt med helg. Barnens aktiviteter har tagit upp kvällarna under veckan och i helgen väntar simskola och innebandyträning. Det känns verkligen som att rutinerna börjar sätta sig, fast be...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 23 jan 17:00

På Karlsborgs bibliotek hade de utförsäljning av gamla böcker för det facila priset av fem kronor styck. Jag bläddrade igenom högarna av mer eller mindre välkänd litteratur, och döm om min förvåning när jag fann denna bok.     Boken från 198...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 22 jan 16:30


  Det är ju en del kiss och bajs på de små barnen så vad passade bättre än att Loe fick ett bajsspel i julklapp. Med ögonbindel ska man vandra på en "gräsmatta" fram utan att trampa i hundbajs (lera). Det blev ju lite samma men barnen tyckte för...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se