jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

Skyddsjakt på 32 vargar

Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2012 18:30


Ifjol tilläts skyddsjakt på 12 vargar. I år är siffran mer än dubbelt så hög och så många som 32 vargar kan få skjutas under årets skyddsjakt i Sverige. Det ökade antalet beror tydligen på att siffran från tidigare år varit för låg och för att vargantalet ökar och därmed kan också risken för allvarliga skador uppstå. Risken kan öka, det är alltså inte något som är bevisat än.

År 1966 fridlystes vargen för att det då bara fanns ett tiotal djur kvar, vilket innebar en stor risk för inavel. Tack vare att utländska vargar kom in i landet kunde vargstammen och den genetiska variationen öka igen, men vargen är fortfarande det mest hotade däggdjuret i vårt land. Enligt Rovdjurscentret De 5 stora visar inventeringsresultaten från vintern 2010/2011 att det då fanns totalt 235-266 vargar i Sverige.

Rovdjursdebatten är på många sätt infekterad, och diskussionerna är stundtals hetsiga på gränsen till hatiska. Få djur väcker sådana känslor som just vargen. Nästan alla har en åsikt i vargfrågan, som ofta delar upp folk i två läger. Vi förstår att det är så, och kan se saken från båda håll. På vissa ställen har man problem med varg, som kan orsaka stora skador på hundar och tamboskap. Det har hänt att vargar dödat människor, men det finns faktiskt inget dokumenterat fall där en varg dödat en människa i Sverige sedan 1700-talet.

Vi tycker att vargarna trots allt har en självklar plats i den svenska faunan. Det är inte ett djur som vi bara vill kunna hitta i böcker eller i djurparker. Vargen finns jorden runt, och i länder som har många fler vargar än Sverige har man hittat sätt att kunna samexistera med vargen. Varför skulle det inte kunna gå här också?

 
 
Lotta

Lotta

13 januari 2012 19:42

Jag är emot vargjakt. Såvida det inte rör sig om ett sjukt djur som därmed rör sig i tätbebygda områden för att enkelt skaffa mat och på något sätt säkert utgör ett hot. Jag har ingen som helst förståelse för t.ex jägare som hatar vargen av den orsaken att vargen tar deras jakthundar...sånt gör mig tokig...skyddsjakt på jägare kanske vore nåt ;) Jägare dödar ju bevisligen fler människor än vad vargen gör ;)

http://www.esmeralda71.blogg.se

Jenny och Jon Sjöberg

13 januari 2012 21:48

Att jägarna sedan ser ut som de mest sorgsna och förvånade i världen när deras hundar fallit offer för en vargattack under jakten är svårt att ha förståelse för. Men de själva kan stå hur nöjda som helst över en skjuten varg... Hmmm.

Men jag hoppas i alla fall att denna "skyddsjakt" bedrivs under något mer ordnade former än den olagliga jakten där djuren tröttas ut med skotrar, förgiftas osv.

Att jaga för jagandets skull har jag inget överseende med men att jaga respektfullt och för att ta tillvara på djuret är en annan sak. Många djur utsätts för onödigt lidande med transporter och annat, men en älg som skjuts i sin miljö för att bli mat ser jag annorlunda på. Även om jag inte äter djur själv.

Oj, det här blev långt, men så tycker jag. Så det så. /Jenny

 
Mamma Brötis

Mamma Brötis

15 januari 2012 12:47

Väl talat, håller med dig helt och fullt. "Vänta tills dina barn attackeras", säger folk till mig och ja... jag lär få vänta...

Det enda som verkligen skrämmer mig/oss från skogen är jägarna själva, så låt vargarna vara så länge de inte gör någon skada.

http://www.brotisen.blogspot.com

Jenny och Jon Sjöberg

15 januari 2012 14:34

Ja, vänta lär du nog få för senast en människa dödades i Sverige av en varg var någon gång på 1700-talet. Så det är inte så vanligt med vargangrepp som somliga vill ha det till.

Personligen skulle jag bli glad om jag fick se en varg i det vilda... Skulle Nalle bli angripen och jag inte haft honom kopplad är jag delvis skyldig till attacken. Så känner jag.

Det finns åtgärder att ta till som jag tycker är lämpligare än att bara skjuta av en massa djur. /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 28 mars 08:00


Vi var inte snabbast på´t men hade tur ändå för det fanns ägg kvar... Barnen letade kring Högåskyrkan och ganska snabbt hade barnen hittat varsitt fint Bamse-påskägg.    ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 27 mars 17:30

  Med posten kom en hälsning från Påskharen som meddelade att han tänkte ha vägarna förbi senare. Och så blev det! På eftermiddagen fick barnen syn på honom, men då hade han redan hunnit gömma påskäggen i trädgården. Så efter lite meet & greet f...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 17:15

Igår var det Pippi Långstrump-tema på bibblan och särskilt på sagostunden som hölls på ett annat ställe än i det vanliga runda rummet då uppslutningen var så stor. Lin och Sia, som var pippiklädda, gick bland annat tipspromenad innan de satte sig ner...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 12:45


... blev mycket lyckad och det var länge sedan som alla satt kvar så länge och åt middag. Det fanns allt möjligt att välja på i ost- och kexväg, men också lite godis, salta pinnar, sushi, stekt chilihalloumi med mera.   ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Måndag 25 mars 14:43


En perfekt fika innan Sia skickas iväg på gympa!  

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards