jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under juni 2013

Av Jenny och Jon Sjöberg - 11 juni 2013 17:54

Fullt normala. Jomenvisst.

Ian · Nalle
Av Jenny och Jon Sjöberg - 11 juni 2013 08:45


Efter en titt på Hemnet hittade vi det här huset och den 11 juni i fjol var vi på husvisning. Éfter det gick allt ganska fort. Det var bara runt två månader till bebisen skulle komma, men vi la ett bud som säljarna till vår stora lycka accepterade.

Den 13 augusti, med mindre än två veckor till bf, fick vi nycklarna. Badrummet behövde renoveras så det arbetet påbörjades direkt och uppskattades ta 14 dagar.

Under tiden höll vi på med stängsling, målning, packning och annat vi kunde göra. Bebissakerna fick stå kvar i lägenheten in i det längsta, men Ian ville inte komma så vi hann flytta in. Runt en vecka bodde vi i huset innan Ian kom.

Under dessa nio månader har vi hunnit med en hel del! Mycket återstår men vi är så nöjda och trivs jättebra här.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 11 juni 2013 08:30

Vi skrev i ett tidigare inlägg att det var okej för oss att försöka skaffa fler barn inom kortare tid än vad det stod i förlossningsjournalens rekommendation efter kejsarsnitt.

Det var ett stort hinder för oss som vi tog oss över när vi fick det här beskedet. Vi vill självklart inte ta någon onödig risk när det är liv som står på spel.

Men på vägen till att bli gravida finns det så många steg framåt att ta, och en del blir säkert bakåt tyvärr. Vi har inte upplevt något missfall, och ibland känns det nästan som om vi "står på kö" för detta. Vid 30 års ålder är risken en på fem. Risken att livmodern brister efter snitt var 0,3 på 1000...

Det är inte alltid så himla lätt att "bara skaffa barn". För vissa är det kanske det. För oss är det kanske det nästa gång, det vet vi inget om.

Det dröjde ett år innan vi blev gravida, för genomsnittet tar det sju månader. Ett år är en fruktansvärt lång tid när man väntar på det man längtar efter så mycket. Vi fick ta till ägglossningstest för att i alla fall få lite hjälp på traven. Och hade vi inte blivit med barn när det gått drygt ett år hade vi fått ta till mer hjälp än så. Så i det stora hela kom vi lindrigt undan.

Vi har vänner runtomkring oss som kämpat och som fortfarande kämpar, barn som visat sig vara mirakel då det varit snudd på omöjligt för dem att bli med barn igen, flera bekanta som tagit till IVF, de som fått stå ut med sorgen som missfall för med sig...

Hur svårt det kan vara och statistikens negativa siffror känner vi till. Det är inte säkert att vi kommer att kunna få fler barn än Ian, hur gärna vi än vill. Att vara "nöjda" med honom är ingenting som vi tänkt försöka vara förrän vi försökt bli med barn.

Vi vet att vi vill ha fler barn. Men när det blir, om någonsin, vet vi inte. Vi ska pricka ägglossningen, få till befruktning, klara de där magiska tolv veckorna och så vidare. Det rör sig om flera om, och tråkig statistik:


Sannolikhet varje månad baserat på kvinnans ålder:

15 år - 40 %
20 år - 40 %
25 år - 30 %
30 år - 25 %
35 år - 20 %
38 år - 10 %
40 år - 5 %
43 år - 0-1 %


Normalt sett är statistiken för par som har regelbundet samlag att bli med barn följande:

25 % blir gravida inom en månad
60 % inom sex månader
80 % inom 12 månader
90 % inom 18 månader


(Siffror hämtade från Familjeliv)Skulle vi försöka vid rätt tillfälle har vi drygt 25% chans att bli gravida. Samma siffra är det för chansen att bli gravid inom en månad. De sifforna är så tråkigt låga. Och sedan är det inte bara siffror. Det finns så mycket bakom dem. Så många drömmar ligger i denna statistiks händer. Så bara för att vården givit oss klartecken betyder inte det att vi blir med barn på första försöket. Snarare långt därifrån...

Det kan återigen bli en sådan där jobbig väntan att gå igenom, då varje menstruation känns som ett misslyckande, och att tiden för att bli med barn skjuts framåt ännu en månad. För de som försöker/försökt bli med barn är en månad en hemskt lång tid. Man hinner vare sig man vill det eller inte göra upp planer. "Då har vi en bebis innan året är slut." "Då kommer det vara två år emellan barnen." "Tänk om det blir förlossning på Alla hjärtans-dag...?"

Att skaffa barn för med sig så många känslor och alltför ofta kommer de i formen av en berg- och dalbana. En vän sa till oss en gång att "det kommer aldrig komma det perfekta tillfället att skaffa barn". Det var kanske länge det som vi väntade på. Att någon skulle komma och säga till oss "skaffa barn NU".

Ingen kan lova att det kommer att gå bra, och att det blir en stor omställning är väl ingen hemlighet för någon. Nu har vi ju dock ett litet hum om vad det handlar om. Och vi är övertygade om att vi skulle klara av det och få ihop dagarna.

Hur mycket vi vill kanske inte spelar någon roll i det stora hela, så därför betydde det så mycket för oss att veta att vi inte behöver dra ut på försöken i flera år. Vi kanske vill ha fem barn. Vem vet? Vi vet i alla fall att ju tidigare åldersmässigt sett som vi påbörjar att försöka bli med barn igen desto större chans verkar vi få. Statistiskt sett alltså.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 juni 2013 12:44


Efter lite spring med hinkar med varmvatten kunde Ian plaska i sköldpaddspoolen i trädgården. Poolen köpte vi i Ullared och där fanns det ju flera att välja på - förstås - men just den här hade tak och det tyckte vi om. Det blir ju som ett solskydd och man behöver inte ha poolen i skuggan. Och Nalle Nyfiken var ju inte sen att kolla vad det var för nytt påhitt vi tagit oss för... /Jenny

Ian · Nalle
Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 juni 2013 09:36


Trall och exakt 500 trallskruvar senare och trädäcket är klart! Nu slipper vi flytta trädgårdsmöblerna vid gräsklippning och stolarna kommer inte att sjunka ner i lerjorden heller... Praktiskt och fint i sin enkelhet. Bordet ser lite fjuttigt ut nu dock. Ett större skulle inte vara så dumt, tillsammans med ett mycket större parasoll. Det ena leder till det andra...


Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 juni 2013 09:30

Nu är lekstugan så gott som färdiginredd. Det fattas lite bestick och sånt, men det är bara småsaker. Plexiglaset i fönstret ska bytas ut, grunden ska ordnas till och en mer passande trapp ska tillverkas. Men sen är det klart! Det går framåt med projekten.

   

Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 juni 2013 10:15

Sommaren 2011 var vi på Fallens dagar i Trollhättan och samtidigt var det RIX FM Festival där. Det var jättekul. Vi såg artister som Eric Amarillo, Towe Styrke, Christian Walz, Erik Segerstedt och Vincent.

Dessa festivaler är gratis och det är ju toppen! Artistutbudet är riktigt bra och man får höra de låtarna som man mest förknippar dem med. Det blir alltså lite "the best of..."Igår var vi på ännu en RIX FM Festival, den här gången på A6 i Jönköping. Det här var premiären för sommarens festivalresa så gå om ni får möjligheten!

Kvällens artistutbud: Behrang Miri, David Lindgren, Oscar Zia, Robin Stjernberg, Miriam Bryant, Danny, State of Drama och Anton Ewald. Inget dåligt gäng alltså! (Artisterna varierar från stad till stad.)

Vi var ju inte först på plats och hade inte heller möjlighet att stå och trängas längst fram. Hörselkåpor på Ian och vi la senare tröjor och jackor över suffletten för vi inbillade oss att det dämpade också. Så ring inte socialen. ;) Däremot var det en och annan hund som vi tyckte hamnat fel...


På behörigt avstånd med hörselskydd, pyjamasklädd, blöjbytt och med välling i magen...


Etftersom vi hamnade en bit bak blev det inga bra bilder. Sedan var det mycket populärt att ha sina barn på axlarna, det skulle var mycket "händerna i luften" och dessutom hade varenda människa en mobil eller en surfplatta som showen skulle förevigas med.

Men här är några av artisterna i alla fall:


Anton Ewald


Behrang Miri


Behrang Miri och Oscar Zia


State of Drama


Miriam Bryant


Robin Stjernberg


Danny

  


Vi uppskattade festivalen mycket och det var häftigt att få se artisterna live, särskilt att få höra Robin sjunga "You" för den har ju varit i ropet på sistone. Han uppträdde också en del på någon höjd på scenen så han syntes tydligt. Men den som kändes mest rutinerad var Danny. Han hade till exempel vett att stå still i en del modellposer.

Vi hade jättekul och det var roligt att det fungerade så bra med att ha med Ian också. Han sov lite i bilen hem, var vaken medan vi packade ur varorna från IKEA men somnade sen vid tiotiden och sov gott i sin säng till framåt fyra på morgonen. (Nalle var också med och gjorde Jönköping men man glömmer nästan bort honom för att resa med honom går ju alltid så bra.) Mycket lyckad dag och kväll alltså!

Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 juni 2013 09:33

Helt olikt oss for vi iväg helt, eller nästan i alla fall, oplanerat till Jönköping på eftermiddagen igår. Vi har länge pratat om att ta oss till IKEA för vi har behövt ha grejer därifrån.

Igår blev det av, för vi passade in besöket samtidigt som RIX FM Festivalen skulle hållas på A6. För några år sedan var vi på Fallens dagar i Trollhättan samtidigt som festivalen var där och det var hur kul som helst.

Med Ian går är det inte lika lätt att bara resa iväg någonstans - men det går! Om inte vi minns helt galet så blev det här Ians första IKEA-besök.På den hastigt och lustigt sammanställda shoppinglistan stod allt från inredning till lekstugan till golvskydd för kontorsstolen. Vi hittade det mesta och även om vi var lite sent ute så hann vi med ett besök i restaurangen också.Det gick jättebra att resa ner med Ian, tar ju i och för sig bara cirka en timme enkel väg, och även inne på IKEA var det inga problem. Men det var skönt att sitta ned och få ett litet avbrott... och cheesecake förstås! /Jenny


Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 1 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se