jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Direktlänk till inlägg 18 augusti 2013

Varberg

Av Jenny och Jon Sjöberg - 18 augusti 2013 21:00

Vi har pratat flera gånger om att se Varberg när vi varit i Falkenberg. Det är ju inte så långt mellan de båda städerna och den här gången blev det av. Vi hade läst om de stora turistmålen innan och fick se flera av dem.



Träslösvläge är den största fiskehamnen i Halland. Här köade folk i en lång rad vid kräftvagnen för att köpa färska eller kokta kräftor till skivorna. Det var ovanligt att se. Platsen är också utmärkt för windsurfing och det var ett gäng ute och surfade såg vi på vår promenad.


  


Efter att ha sett hamnen vandrade vi inåt byn och gick förbi flera vackra hus och vi såg också träkyrkan.



Vi lämnade Läjet och hamnade istället vid Varbergs fästning, eller som längre tillbaka i tiden också gick under namnet Varbergs slott. När fästningen uppfördes var det en av de modernaste för sin tid, men behövde aldrig bli indragen i någon militär strid. Den här byggnaden har också fungerat som fängelse.



På andra sidan om den här bilden och så lite till, mot norr alltså, ligger kallbadhuset från 1903. Utmed Strandpromenaden står kallbadhuset på pålar ute i havet.


 


I närheten av badhuset finns också barnens lilla sandstrand. Och i barnens tecken går förstås också den skojiga lekplatsen Spööökitetsparken som faktiskt var bland det första som vi la märke till när vi närmade oss centrum. Och där finns det många skojigheter för barn - och vuxna. Ian utforskade lite av varje och gungade bland annat. På lekplatsen finns det fladdermöss, ett spökhus, kusliga träd med mera.



 

Varbergs stora torg stod också med bland sevärdheterna för turister så det hittade vi också fram till, alldeles lagom till lunch.


 


När vi besöker nya orter tycker vi att det är smidigt att fråga de som faktiskt bor där var man kan hitta god mat. Vi hoppas att de inte tipsar om ställen som haft tusentre besök av hälsovårdsmyndigheterna typ. Den här gången var det ett par unga tjejer som tyckte att Campino var ett bra val. Så där hamnade vi. Pizza till vuxna och barnmat till liten.



Varberg har säkert en massa mer saker att erbjuda men vi kände oss ändå ganska nöjda med vårt första besök i staden. Och dessutom lockade Ullared igen. ;) Men innan vi kom fram till Gekås hade vi varit på parkeringen för Bexells talande stenar och vänt. För väl där tyckte vi att det var för långt för oss att gå, så det besöket tar vi en annan gång när vi är mer förberedda.



Men inte heller kom vi direkt på varuhuset efter detta stopp, för nu hamnade vi i Grimeton och världsarvet där. Ian hade dock somnat i bilen så vi gick ut i omgångar för att titta oss omkring på området.


   


Ett mycket kusligt område. Det kändes som om de giganstiska metalliska jätteskalbaggarna skulle komma rusande över ängarna närsomhelst för att förstöra allt i sin väg...


 


Ett perfekt område för att spela in en storslagen sci-fi-film på och vi hjälper gärna till med manuset - för vi hade den stora lyckan att ta oss levande härifrån.



Grimeton (som nästan blir not emerge om man vänder på det - kuuuuusligt) och dess radiostation fungerade som trådlös telegrafiförbindelse med USA och placerades just här eftersom det strategiskt var en bra plats. Antenntornen är 127 meter höga och syns på långt håll (tills mördarmaskins-skalbaggarna har raserat dem vill säga...).


 


Det här var för oss en annorlunda sevärdhet och varför stället gav lite ruggig känsla vet vi inte, men det var skönt att komma fram till Ullared. Där är det bara saldot på kontot som skakar av skräck när man åker hem...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 28 mars 08:00


Vi var inte snabbast på´t men hade tur ändå för det fanns ägg kvar... Barnen letade kring Högåskyrkan och ganska snabbt hade barnen hittat varsitt fint Bamse-påskägg.    ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 27 mars 17:30

  Med posten kom en hälsning från Påskharen som meddelade att han tänkte ha vägarna förbi senare. Och så blev det! På eftermiddagen fick barnen syn på honom, men då hade han redan hunnit gömma påskäggen i trädgården. Så efter lite meet & greet f...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 17:15

Igår var det Pippi Långstrump-tema på bibblan och särskilt på sagostunden som hölls på ett annat ställe än i det vanliga runda rummet då uppslutningen var så stor. Lin och Sia, som var pippiklädda, gick bland annat tipspromenad innan de satte sig ner...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 12:45


... blev mycket lyckad och det var länge sedan som alla satt kvar så länge och åt middag. Det fanns allt möjligt att välja på i ost- och kexväg, men också lite godis, salta pinnar, sushi, stekt chilihalloumi med mera.   ...

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards