jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Alla inlägg under januari 2014

Av Jenny och Jon Sjöberg - 21 januari 2014 15:30

Vi älskar sport - framförallt när våra svenska idrottare lyckas. Det är så fantastiskt att se dem kämpa, och försöka nå det som de så länge och hårt kämpat för. I februari är det dags för de olympiska spelen i Sotji i Ryssland.

Den här gången har det dock inte känts lika bra att följa OS, och allt på grund av arrangören. Ryssland är säkert ett fint land att besöka, men ju mer vi hör om hur landet gått tillväga för att genomföra spelen desto mer tar det emot. Rysslands syn på homosexuella är bara en av de negativa aspekterna. Emma Green Tregaro myntade ordet nagelprotest när hon målade sina naglar i regnbågens färger för att protestera mot Rysslands antigay-lagar. Då fick hon kritik, för man ska "respektera ett lands lagar". Den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva la sig i och ansåg att tilltaget var respektlöst mot landet, medan Green Tregaro stod på sig: "Kärlek kan inte vara fel."

Nej, kärlek är aldrig fel och hon hade modet att protestera mot något som borde vara självklart.
Även främlingsfientligheten är stor i Ryssland och det har många OS-arbetare tyvärr fått erfara då de inte alls behandlas rätt. Flera tusen människor ligger bakom möjliggörandet att genomföra OS i Sotji. Av de drygt 50 000 arbetarna kommer runt en tredjedel av dem från grannländerna. För att få tillstånd att arbeta har de lämnat in sina pass - och passen har sedan blivit behållna och inga tillstånd utlämnade. Lönerna är låga - i vissa fall helt obefintliga - och många utav arbetarna får jobba 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Slavliknande förhållanden för att Ryssland ska framstå som en pampig arrangör! Sportarrangemang berättigar lika lite som något annat till att köra över de mänskliga rättigheterna. I många fall får "slavarna" inte alls ut vad som var utlovat - och utan pass är det näst intill omöjligt att återvända hem.
IOK har inte alls stått på sig tillräckligt tycker vi när det kommer till att sätta press på värdlandet. Och så som det har utvecklat sig är vi tveksamma till att Ryssland var rätt val till att börja med. Olympiska spelen ska stå för mänskliga rättigheter och Ryssland må vara ett rikt land och har till skillnad från många andra länder råd att arrangera detta stora mästerskap. Men hur förvånad blir man då inte när det framkommer att Sverige årligen ger Ryssland 450 miljoner kronor i bistånd. Allt enligt Jan Mosanders bok, ”Pengarna som försvann, missbruk av det svenska biståndet”.
Det är bara en del av de pengar som landet inte är förtjänta av. Och i slutändan tycker vi inte att Ryssland lever upp till de värdegrunder som vi anser att Olympiska spelen står för.

Att säga att vi kommer bojkotta att följa OS vore dock en lögn, för vi kommer att se. Fast de här perspektiven gör att vi kommer att tänka mer på vad som ligger bakom arrangemanget. Personerna som aldrig kommer att komma i närheten av den uppskattning som de gjort sig förtjänta av när de deltagit i uppbyggandet. Och oj, vad vi ska hoppas att homosexuella och "utlänningar" tar så många medaljer som möjligt. Att önska att ryssarna inte får några vore kanske fel då det inte är folket som ligger bakom de olämpliga besluten som bygger upp landet. Många ryssar vågar nog inte protestera emot missförhållandena i landet. För vem vet vad som händer med de som säger emot i denna osympatiska stormakt?

Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 januari 2014 18:41

Ian är ju städtokig. Borstar, skyfflar och dammsugare - och han går bananas! Men i helgen har han, eller vi, lyckats städa bort filtret med "påsen" till hans leksaksdammugare och vi hittar inte den delen. Vi bor ju inte stort och grejen är ju inte pytteliten. Men den är borta! Någon som har någon idé? Ian tiger som muren...

Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 januari 2014 18:13

Storken har levererat ett och annat sött litet knyte till våra fina vänner. Vi (läs jag) spar ju lite på barnklädesshoppingen tills vi vet om det blir en pojke eller flicka... eller tills imorgon då det är halva priset på ALLT hos redan billiga Family House. ;) Mammakläder säljer de dock inte.I eftermiddag har jag fått lite tid i mitt pysselrum så jag slog in några presenter som ska överlämnas till de små, och så något till ett stolt syskon också, inom det närmsta. Men man längtar ju inte mindre precis när man ser de små godingarna. /Jenny


Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 januari 2014 13:47

Nu har jag inte kräkts sedan förra söndagen. Vågar jag tro att det har lugnat sig nu? I så fall blir kräktiden kortare än med Ian. Kroppen kanske inte fattar lika långsamt den här gången...? Den dåliga smaken är dock kvar i munnen, och smaksinnet är fortsatt ur spel. (Inte sugen på Coca-Cola än alltså...) Men att slippa må illa och kräkas är ju underbart! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 januari 2014 18:45

 

Blandad thaimat.


Igår blev det thaibuffé på Kathy Thai för oss. Riktigt gott och eftersom det var helg så var det lite dyrare men vad gjorde väl det när man fick friterad banan med glass och sirap till efterrätt. Det var bra nära att vi åkte tillbaka idag...

På lördagseftermiddagen påbörjades arbetet med att montera ihop den nya TV-bänken. Det gick väl ganska fort, men att sedan få ordning på alla sladdar tog betydligt längre tid. Och hejsan hoppsan hade klockan blivit åtta och "Det stora äventyret" hade redan börjat. Tur att det går att streama.

Men vad är det där programmet om egentligen?! I första avsnittet skulle vi vara i de fruktade skorpionernas land - vi såg inte till en enda skorpion! I det andra avsnittet skulle deltagarna klampa runt i de mäktiga björnarnas land - vi såg inte till en enda björn! I senaste avsnittet var de tävlande i djungeln med miljoner djur - men det verkade inte ens som om de såg till en endaste mygga! Taggbuskar var det däremot gott om...

Vi hade fått för oss att programmet, förutom att tävla om vem som snabbast tar sig tillbaka till civilisationen, skulle gå ut på att överleva i besvärliga områden och hitta mat. Vi har inte sett att de tävlande ätit något! Nu senast vände i alla fall någon guide på en pinne så det kom vatten... som visst smakade ruttet trä.

Rätt gissat - vi är inte helt överväldigade av denna programserie. Tillbaka till TV-bänken. Så här såg det ut när vi höll på, givetvis med hjälp från ett par extra små händer:


Rätt position för jobbet.


Soffbordet blev ihopsatt idag och genast blev rummet inbillat större med ljusa mindre möbler. Det blev mycket smidigare med ett litet runt bord än det stora klumpiga fyrkantiga. Nu sitter det barnspärrar på dörrarna till TV-bänken och det blir svårt för knytet med de hjälpande små fingrarna att byta kanal, stänga av, dra i sladdar osv...


Ett ljust lyft.


Vi är jättenöjda med resultatet och äntligen fick vi ju stryka lite saker på affirmationslistan. Tänk om man kunde fixa allt på en gång, men så ser det ju tyvärr inte ut. Inte för oss i alla fall. En sak i taget.


Kryssat TV-bänk och soffbord. Bara dyra saker kvar typ...


På förmiddagen tog vi oss ut tillsammans en vända i trädgården. Nalle busade och Ian fick åka lite pulka.


  

Snöbus!


Det är inte alls så kallt här som de rapporter vi får från Norrbotten, men det är tillräckligt många minus för att snön ska ligga kvar. Skönt att slippa slasket och snömängden är alldeles lagom. Blåser dock lite kyliga vindar, om man ska klaga på något.

Till lunch åt vi spagetti och det gjorde även Ians kind, öra, hår, hand med mera. Är man hungrig så är man. Bestickföringen får vi öva på någon annan gång. Den mesta delen av maten hamnar ju faktiskt i magen.


Spagetti!


Efter maten sov Ian, och det är vår lugna stund. Återhämtningsdags! Vi pysslade med hans ena bebisbok, den som är på nätet och nu avslutade vi den äntligen och beställde. Vi har den och en som vi skriver i själva. Men vi har varit dåliga på att fylla i den på nätet. Nästa barn kommer bara att få en bok.


Västerbottensostmuffin!


Till middag gjorde vi matmuffins på västerbottensost. Det var alldeles för länge sedan. Så i helgen har det blivit en del ätande. Men Ian har underhållit också förstås, och vi har roat oss med honom. Om vi är redo för en ny vecka vete fasen, helgerna är alldeles för korta och det var inte ultraljudsdags den här veckan heller.


Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 januari 2014 18:20

Mooou!!!!!! :)


Av Jenny och Jon Sjöberg - 18 januari 2014 13:34


Nuförtiden händer det ju inte särskilt ofta att jag lämnar hemmet utan barn eller hund eller både och. Men idag fick jag en hel timme för mig själv, gångtid inräknad då i och för sig. Eftersom jag sett ut som en levande död länge behövdes en liten uppfräschning. Så när jag äntligen får lite egentid väljer jag att plåga mig själv med ögonbrynsnoppning och färgning, även av ögonfransarna. Både tråd och pincett gjorde ju ont och jag blev snabbt tårögd och färgningen av fransarna sved rätt bra den också. Jag hade låtit det gå alldeles för lång tid sedan sist så det fanns hår att ta om man säger så. Skönt att fått det gjort och i nästa vecka väntar klippning, ännu en uppfräschning - kommer ju känna mig som pånyttfödd. Lägg till att jag faktiskt inte har kräkts sedan i söndags kväll heller... /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 17 januari 2014 16:15

Jag har börjat fastna mer och mer för märket Molo. Många utav plaggen har så fina tryck med härliga färger. När/om vi får reda på könet på bebisen så ska jag nog beställa några Molo-plagg. Jon har givit mig en budget på 4 miljoner så det ska nog gå bra. ;) Kan nog bli lite Geggamoja också. Och några kläder från Newbie. Och några... /Jenny


     

   

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se