jennyjon - vår vrå av världen

Direktlänk till inlägg 28 mars 2014

APC-resistens och polisanmälan

Av Jenny och Jon Sjöberg - 28 mars 2014 15:45

Idag fick Nalle följa med Jon till jobbet, men nästa gång får han nog ta med Ian istället för det tror jag att jag skulle kunna få ut mer vila av... På förmiddagen ringde min barnmorska för att meddela provsvaret om min ärftlighet för blodproppar och jag fick diagnosen APC-resistens, vilket betyder att jag har en förhöjd risk för att få blodproppar. Men den var ändå ganska liten för jag var heterozygot (nya ord för mig det här...) och då var det inte så farligt, men bm rekommenderade stödstrumpor under resten av graviditeten. Kommer ju bli varmt och skönt i sommar... Omkring en miljon svenskar har den här avvikelsen så det är ganska vanligt, men sen finns det ju vissa faktorer som ökar risken.

Nu är det här helt nytt för mig och egentligen borde det ju ha kollats upp i samband med graviditeten med Ian - för den förlossningen slutade ju faktiskt med kejsarsnitt. Fast då fick jag ändå sprutor med blodförtunnande efteråt, om jag förstod det hela rätt, sprutor som Jon fortsatte att ge mig här hemma eftersom vi inte stannade kvar på BB så länge. Kanske tur i oturen för jag vet inte om det är något som hör till annars...?

Med posten kom äntligen min polisanmälan som jag gjorde i samband med bedrägeriförsöket (någon "lånade" mitt personnummer och gjorde en saftig beställning). Den är inskannad och ivägskickad till fakturautställaren och jag ringde och kollade så att den verkligen kommit fram, vilket den hade. Nu har jag gjort mitt för att slippa betala för något. Jag bad dem lämna besked när allt var i sin ordning så jag kan göra mig av med det här orosmolnet.

Jag skulle ju bara vara gravid den här gången - inte ha någon liten ökad risk för blodproppar eller bli utsatt för bedrägeriförsök. Bättre lycka nästa gång kanske... ;) /Jenny

 
 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

28 mars 2014 16:41

Oavsett orsak när man blir sängliggande en längre tid alt. har begränsad rörlighet under en viss tid efter en operation, benbrott osv så får man oftast läkemedlet Fragmin som ges i spruta. Fragmin minskar risken för blodproppar (den tar inte bort den helt).

Det är inte praxis att ge Fragmin hemma efter en vaginal förlossning där allt gått bra men det är däremot praxis att ge det efter ett kejsarsnitt som i grund och botten är en operation. Om man får det hemma eller på sjukhus beror ju på om man stannar kvar eller ej :)
Eftersom Fragmin övergår i bröstmjölken och man vet inte hur det påverkar barnet så ger man inte sådant i onödan samt försöker gärna med stödstrumpor, aktivitet och liknande i den mån det fungerar.

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

28 mars 2014 16:49

Det här kan ju vara bra att veta för framtiden, men nu är jag ju sällan stillasittande någon längre tid. Tyvärr... ;)
Några stödstrumpor fick jag aldrig som rekommendation efter snittet så jag vet inte varför de började ge mig de här sprutorna. De kan ju inte heller ha vetat att jag hade en liten förhöjd risk. Jag var ju dessutom på benen samma morgon efter natten då Ian fötts.
Nu blir det ju iaf garanterat sprutor vid ett till ev. snitt. Fast de var inte så jobbiga. Klart att det kändes lite märkligt när Jon skulle göra samma sak som "proffs" gjort på sjukhuset, men det var ju så mycket annat att tänka på. /Jenny

 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

28 mars 2014 16:56

I och med att man nu konstaterat att du är APC resistent så finns det en liten förhöjd risk för blodproppar och detta har du ärvt via en av dina föräldrar eftersom du även var heterozygot. Hade du ärvt det av båda dina föräldrar hade du varit homozygot och då hade risken för blodproppar varit betydligt högre. (upp till 5 gånger så stor)

Anledningen att man vill kolla detta kan vara att man märkte på ditt blod i samband med ditt kejsarsnitt att det hade en tendens att koagulera snabbare eller att det gjordes prov för det i samband med dina blodprover under din förra graviditet fast du aldrig fick veta det.

Oftast brukar det vara blodförtunnande i 5-10 dagar beroende på risken för blodproppar, typen av ingrepp, övriga sjukdomar osv.
Grejen med blodproppar är att de kan bildas i vaden eller tex handleden, dock oftast vaden, men sedan lossna och följa med blodsystemet och fastna där det är trängre passage såsom lungor, hjärta och hjärna och dit vill vi inte!

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

28 mars 2014 17:23

Ja, så har jag förstått det också och pappa och hans sida av släkten är de skyldiga. På mammas ska de visst inte ha den här tendensen. (Dock vet vi inte hur det är med Ian för vi har haft blodproppar på båda våra sidor, men det var först från 15 år och uppåt som det kunde visa sig i så fall, som jag läst mig till. Och dit är det ju ett bra tag.)
Vid förra graviditeten gjordes det aldrig något sådant här test innan för det sa den barnmorskan som jag har nu. Jag hade ju fått ut recept på minipiller, men som det aldrig blev att jag började med dem så vi blev gravida med Ian istället.

Om de kollade upp något extra på sjukhuset så var det aldrig något som de sa något om och då skulle väl aldrig det här provet ha behövts antar jag... Såvida det inte var något som de såg med blotta ögat, för det var ju för att förhindra proppar, men det minns jag inte att jag läst i förlossningsjournalen som jag fick ut heller.

Men nu vet jag ju i alla fall och det verkar ju vara vanligt ändå och jag var inte i riskzonen med övervikt eller liknande sa bm.

 
Malin

Malin

28 mars 2014 17:35

Va skönt att du fått veta om din risk , vart lite fundersam kring en sak , återkommer på fb i privat meddelande! :)
Skönt ändå att Nalle fick följa med Jon, men förstår att du hade rätt fullt upp ändå med en liten parvel :)
Önskar er en fin helg!
Kramar

http://starchild88.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

28 mars 2014 17:47

Ja, det här kan ju vara bra att veta framöver. Stödstrumpor är ju dock inte så kul, särskilt inte i sommar, men får väl bli så då för att vara på den säkra sidan. Använde med Ian också men inte av blodproppsrisk, då var jag ju så svullen...
Det var nog kul för Nalle att få se lite nytt också och få lite egentid med husse. Men han är ju som sagt den "lättare" av de båda. Jon kanske kan ta med sig Ian OCH Nalle någon gång...? ;) Trevlig helg till er också! /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Söndag 26 jan 14:00

Sedan den 8 januari har vi inte haft någon blöja på Lin under dagarna och försökt få henne att börja använda potta istället. Och utfallet har förstås varit blandat, men det har gått åt rätt håll. Att börja potträna är ju dock mycket lättare på sommar...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Lördag 25 jan 11:47


Efter Ian och Isas simskola badade vi allesammans och Loe passade på att ta Baddaren grön. Han är så stolt! ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 24 jan 18:15

  Den här veckan har haft ett brett innehåll och det blir skönt med helg. Barnens aktiviteter har tagit upp kvällarna under veckan och i helgen väntar simskola och innebandyträning. Det känns verkligen som att rutinerna börjar sätta sig, fast be...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 23 jan 17:00

På Karlsborgs bibliotek hade de utförsäljning av gamla böcker för det facila priset av fem kronor styck. Jag bläddrade igenom högarna av mer eller mindre välkänd litteratur, och döm om min förvåning när jag fann denna bok.     Boken från 198...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 22 jan 16:30


  Det är ju en del kiss och bajs på de små barnen så vad passade bättre än att Loe fick ett bajsspel i julklapp. Med ögonbindel ska man vandra på en "gräsmatta" fram utan att trampa i hundbajs (lera). Det blev ju lite samma men barnen tyckte för...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se