jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2015

Cecil är död

Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 augusti 2015 21:00

Det har kliat i fingrarna ett tag nu när det kommer till att blanda sig i den pågående debatten startad av tandläkaren som dödade lejonet Cecil. Åsikterna kring detta är många och här kommer min.

Cecil är död. En tragedi i sig som skulle vara lättare att acceptera om anledningen varit för att försölja en svältande familj och inte för att en tandläkare, vars vett inte når länge än en av hans tandrötter, behövde en utmaning. Om tillvägagångssättet nu kan räknas som en utmaning. Resan i första klass till Zimbabwe kanske var oerhört ansträngande för honom utan såväl champagne och hummer som rysk kaviar och fluorskölj... 

Cecil är död och det enda som i efterdyningarna i alla fall kan betraktas som positivt är de pengar som rullar in för att hjälpa utsatta djur. Cecil är dock död, men det är även en oerhört stor mängd andra djur som vi inte kan anklaga tandläkaren för.

Mänskligheten har utrotat flera djurarter, är på väg att utrota fler och dagligen kastas stora mängder köttvaror. Det här är också sorgligt. Särskilt när det är så många människor som svälter. Min förhoppning är att Cecils död kan leda till en större uppmärksamhet kring matfrågan i världen.

Tyvärr har strålkastarna inte riktats åt det hållet än och istället handlar inläggen mer om dödshot riktade mot tandläkaren och om att han borde gå samma öde tillmötes som det dödade lejonet. För tydligen är alla andra så fria från synd att de har rätt att uttala sig om detta. Andra menar på att det är företaget som anordnade jakten som borde ställas till svars, samtidigt som flera jaktföretag berättigar sin affärsidé. För många av dem har ju flera anställda. I ett fall läste jag att ett av de många jaktföretagens ägare var övertygad om att de anställda annars skulle vara tjuvskyttar. Hur de nu kan veta det... Jag menar att det måste finnas andra sätt som inte går ut på att tjäna pengar på onödigt machodödande.

I en annan ringhörna uttalar sig kända svenskar om hur de ser på jakt. Leif GW Persson och Jan Guillou jagar gärna men deras åsikter går isär när det kommer till jakt på lejon. GW Persson har inte jagat lejon medan Guillou har gjort det. GW har å andra sidan varit i Afrika och jagat vildsvin. Om de dödade djurens kött kommit svältande, eller någon överhuvudtaget till nytta förtäljs inte. I det stora hela görs det bara skillnad på de båda djurarterna.

Jag tycker att det är fel att tjäna pengar på djur när det rör sig om såväl cirkus som nöjesjakt. Djur hör inte hemma på cirkus och det borde inte vara ett nöje att skjuta djur.

Så innan nu "vanliga" jägare jagar upp sig så vill jag meddela att jag delar tankarna kring jakt. Jag skulle aldrig äta köttet, men djur som fiskas (inte under extrema kommersiella fiskeformer som bedrivs) och ordnad jakt som pågår i vår natur är att föredra. De djuren har levt vilt, det liv som det är tänkt. Fast jag inser även att det måste förekomma gris- och nötuppfödning och liknande. Människor måste försörja sig men djur ska inte bara avlas som matbitar och inte heller levande transporteras runt som varor.

Cecil är död och var aldrig tänkt att bli mat. Däremot är det många andra djur som är tänkta att bli mat som aldrig blir det. Mat slängs, medan människor svälter. Vi behöver inte äta så mycket kött som vi gör. Vi behöver ta bättre hand om vår jord och alla dess varelser. Min övertygelse är att om tillgångarna kan fördelas på ett mer rättvist sätt kommer vi alla att ha så att vi klarar oss.

Människor och djur kan leva, och djur kan och måste dö, men under kontrollerade former med så lite lidande som möjligt. /Jenny

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 28 mars 08:00


Vi var inte snabbast på´t men hade tur ändå för det fanns ägg kvar... Barnen letade kring Högåskyrkan och ganska snabbt hade barnen hittat varsitt fint Bamse-påskägg.    ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 27 mars 17:30

  Med posten kom en hälsning från Påskharen som meddelade att han tänkte ha vägarna förbi senare. Och så blev det! På eftermiddagen fick barnen syn på honom, men då hade han redan hunnit gömma påskäggen i trädgården. Så efter lite meet & greet f...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 17:15

Igår var det Pippi Långstrump-tema på bibblan och särskilt på sagostunden som hölls på ett annat ställe än i det vanliga runda rummet då uppslutningen var så stor. Lin och Sia, som var pippiklädda, gick bland annat tipspromenad innan de satte sig ner...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 12:45


... blev mycket lyckad och det var länge sedan som alla satt kvar så länge och åt middag. Det fanns allt möjligt att välja på i ost- och kexväg, men också lite godis, salta pinnar, sushi, stekt chilihalloumi med mera.   ...

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards