jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under oktober 2015

Av Jenny och Jon Sjöberg - 12 oktober 2015 10:30

Lastsäkring. Kanske inte ordet på allas läppar, men för mig är det i alla fall en viktig grej. På jobbet - och ibland även hemma - blir det en hel del tunga transporter, och då är det helt avgörande att man kan säkra lasten på ett tryggt sätt.

Man kan ju använda sig av flera metoder och material, men jag föredrar spännband. De går att förankra och dra runt lasten på flera ställen, de är förhållandevis lätta att hantera (jämfört med till exempel kedjor) och det är ganska enkelt att se ifall banden har några skador. Många vet nog inte om det, men nötskador gör att spännbandet förlorar i draghållfasthet. Är väven skadad, speciellt ute i kanterna, kan bandet tappa nästan all sin styrka!

Som jämförelse: Försök dra isär en bit vävtejp (”silvertejp”) enbart genom att hålla ändarna mellan fingertopparna och föra händerna ifrån varandra. Går det trögt? Försök igen, men gör först ett litet jack i sidan på tejpen. Visst gick det lättare? Tänkt er samma sak med ett spännband med brottstyrka 5000 kg. En liten kantskada, och vips kanske bandet brister vid ”bara” 2000 kg…

Bland alla tillverkare av spännband ute i världen (det finns ju några...), snubblade jag av en händelse över företaget Arno. Alla som liksom jag gillar friluftsliv känner väl till den klassiska Arno-remmen, ett mindre spännband för till exempel spritkök. Vad jag däremot inte visste var att detta företag ligger i värmländska Kristinehamn, som vi passerar varje gång vi åker till Karlstad för att se världens bästa (värmländska) hockeylag…Det visade sig också, efter att ha kikat runt på deras hemsida, att all tillverkning numera sker just i Kristinehamn. Detta faktum gläder mig, då det verkligen inte är vanligt att se ”made in Sweden” på produkter idag. För mig står svensktillverkat fortfarande för kvalitet; att mitt hjärta klappar lite extra för Värmland är ju en annan sak… Så i fortsättningen ska jag inte bara titta efter nötskador på spännbanden, nu blev det också lite mer intressant var de är ifrån! /Jon, i samarbete med Arno

Av Jenny och Jon Sjöberg - 11 oktober 2015 11:31


Och nu hittade vi en varningstext på den. Farliga grejer...


Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 oktober 2015 16:27

På höst och vår brukar det vara flera klädbytardagar och idag var det Mölltorps tur. Det är en av mina favoriter och att man idag dessutom fick hjälp med packningen i kassan var ju bara en bonus. Jag hittade lite av varje och allt medan Jon underhöll både sig och barnen på den närliggande lekplatsen. Där mötte jag upp dem när jag var klar och alla var nöjda och glada.På eftermiddagen verkade vädret fortfarande okej så det blev en tur ut till "vår" skolskog. Nalles favoritplats också. Den som hade mest emot denna resa var Isa, men hon hade det inte så lätt att ta sig fram över stock och sten... Mest glada miner dock och skönt med frisk luft! /Jenny


 

Allmänt · Ian · Isa · Nalle
Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 oktober 2015 08:15


Halva graviditeten är avklarad (bortsett från ev. övertid då), men jag tycker ju att det går så sakta. Igår spydde jag dessutom igen och det var förstås inte roligt, men kanske en engångsgrej... Magen växer, fast det är det väl bara jag som ser, för det är fortfarande en hel del hull att tänja ut. Jag är GRAVID inte TJOCK kan man ju inte gå omkring och skrika till folk. ;)

Igår köpte jag i alla fall en begagnad gravidjacka så jag har något som går att knäppa framöver. Än så länge väger jag mindre än när jag blev gravid - jag hade ju räknat med att väga bortåt 120 kilo nu. Så länge allt verkar okej så gör det ju inget om barnet fortsätter att plocka av mig. Men trist att inte ha ett enda craving, för smaksinnet är fortfarande förvrängt och när jag äter smakar det inte som det ska och ännu värre efteråt.

Än så länge är bebisen är inte särskilt aktiv och jag känner bara lite "fladder" då och då. Hårda sparkar mot revben och blåsa kan jag gärna vänta lite på. Långsamt framåt går det och för mig är nog snarare halva graviditeten kvar, än att halva är avklarad... Fast självklart roligt att vi tagit oss så här långt. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 oktober 2015 21:15

Hösten har kommit och det kyligare vädret har slagit till. Jag har känt mig väldigt frusen på sistone och så har det inte varit under de tidigare graviditeterna. Nu var ju utgångsvärdet med blodvärdet lite sämre den här gången, så då är det tur att det finns tofflor. Men när jag plockade fram mina gamla hittade jag minst tre hål på dem. Favvotofflorna... Istället fick det bli ett par nya och jag har testat dem nu ikväll. Så mjuka, så sköna, så varma! En riktig sula var ett krav så man kan smita ut och hämta posten... Finns hos Skopunkten. /Jenny


 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 8 oktober 2015 17:30

Eftersom Ian går måndag till torsdag så är hans andra vecka som förskolebarn nu avklarad. Det här blev den första "riktiga" och den började väl så där. Det första som står på programmet när han börjar vid halv nio är samlingen och det har verkligen inte varit någon favorit. Han har inte blivit ledsen - bara helt ovillig att vara med... Så de första dagarna stannade jag kvar med Isa under samlingen, men så fort den var över så kunde jag bara lämna honom och det ska ha fungerat. Igår kunde jag sitta på en stol strax utanför samlingsrummet och idag gjorde jag helt enkelt så att jag lämnade honom. För igår märkte jag av att det mer kändes som att han drev med mig, att han fick "makt" över mig och kunde hålla mig kvar tills det var dags för lek då jag inte var intressant längre.

Men även om jag inte var där så länge idag för att lämna Ian så hann jag även uppfatta något som en fröken sa utan att kanske tänka sig för eller att tänka på att jag var i rummet. Och under resten av förmiddagen grubblade jag fram och tillbaka på det här och när jag hämtade Ian tvekade jag om ifall jag skulle ta upp det eller ej. Det slutade med att jag gjorde det och nu får de ta itu med det. För min del känns det bra att ha sagt något.
Nästa torsdag är det dags för Ljusvandring i Tibro och förskolan hade uppmanat till att ta med en barnmatsburk för att barnen skulle göra en ljuslykta till arrangemanget. I Barnens glödande park ska förskolebarnens hundratals lyktor skapa magi. Jag lämnade in en burk, men att pyssla har inte varit Ians grej och igår hade han vägrat. Så jag hade väl inte så stora förväntningar men idag så! En fröken visade upp en lykta som Ian ska ha gjort, så det var kul.

Något annat som var överraskande roligt var att igår kom äntligen sms:et som berättade att skolfotografierna fanns att titta på på nätet. Det tog nästan fyra veckor från själva fotograferingen, en fotografering som inte alls var den lättaste, för Ian var inte det minsta intresserad av att hamna på bild. Då hade han inte börjat på förskolan och allt var nytt och det underlättade inte. Jag hade dessutom med mig Isa med mera, med mera. Jag hade inte alls några större förhoppningar på att bilderna skulle blivit okej. Jag hade fel. Det fanns tre bilder på Ian och en bild på hans grupp Ankorna - och vi gillade allesammans! Det gick inte att välja så det fick bli en (dyr...) beställning av allesammans. Undrar vilket fantastiskt fotoredigeringsprogram de egentligen använde...? /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 8 oktober 2015 17:15


Nappflaska i glas från Philips Avent, Bambino Puré Pot, Unilever Neutral Sköljmedel och Tvättmedel för känslig hud, NaturalCycles, Barnkit från Folksam och LOPPImagasin Babylove.Innehållet i blogbagen från LOPPI hade den här gången temat Babylove och kanske att vi var lite för gravida och att Isa är lite för stor för att allt skulle passa oss helt den här gången. Nappflaskan i glas från Philips Avent med en dinapp för att lättare kombinera amning och flaska hade kanske kunnat hjälpa oss när jag slutade amma Isa. Hon ville ju inte alls ta flaska i början och vi fick "lura" henne genom att först pumpa ur bröstmjölk för att sedan övergå till välling.

Den lilla plastburken från Bambino är tänkt för bland annat puréer men här testade vi den som burk till Isa med smått och gott för henne att plocka med. Russin, kex och fruktbitar och att ha en egen burk blev väldigt uppskattat. Tvätten går ju inte att komma undan och fler barn ökar tvättberget. Nu försöker vi att hålla undan så att det inte blir några mängder men visst går maskinen flera gånger i veckan. Sedan tidigare använder vi ett tvättmedel som är miljömärkt med Svanen och även märkt av Astma- och allergiförbundet. Neutrals tvättmedel och sköjmedel för känslig hud har samma märkningar (ej Svanen på sköjmedlet). Vi är ju vana vid flytande tvättmedel annars så det var knappt vi hittade doseringsfacket. ;)

Och ja, tvätten blir ren och nej, den luktar inte så där sommarfriskt parfymerat, men istället så får man tillbaka det som inte märks: barnen blir mindre utsatta för sådant som i det långa loppet kanske inte är bra för dem. Och Ian som förlöstes med snitt och vars pappa har astma kanske har en högre risk, med just detta i åtanke kände jag att amning var ännu viktigare med honom.Förpackningen från Folksam med plåster, brännskadegel och annat bra att ha till hands om olyckan är framme har vi fått tidigare och som tur är har innehållet inte kommit så mycket till användning. Men det är väldigt smidigt att ha i skötväskan, bilen, barnvagnen eller på något annat ställe där den finns att tillgå. Båda barnen är försäkrade hos Folksam och vi tecknade även en utökad gravidförsäkring hos dem. Vi har ju hund, bil och hus där också så vi är lite Folksamfrälsta. Sedan finns det säkert de som är billigare.

NaturalCycles var det väldigt nära att jag började testa efter Isa. Fast med båda barnen har min cykel inte kommit igång så länge som jag haft amningen igång och inte långt därefter blev vi ju gravida igen, så jag hann aldrig med. Men utifrån det jag hört och läst så verkar det vara en bra metod för att få koll på sina fertila perioder på ett hormonfritt sätt. Helt klart ett alternativ för framtiden. Att man får en gratis månad på hemsidan kände jag till och trodde att det nu skulle bli något längre gratiserbjudande som följde med blogbagen. Men istället var det med ett rabatterat erbjudande som gällde för ett år. Lite snopet. Jag har läst att någon mer skrivit att de blivit lite besvikna på detta, för på bara en månad är det ju inte alla gånger så lätt att få kläm på sin cykel.

I förra blogbagen så var inte tidningen med men nu fick jag det nya numret av LOPPImagasin med många läsvärda artiklar, ett antal tävlingar (sugen på den om ett presentkort på GlamMom...) och flera rabattkuponger. Jag läste bland annat reportaget om Claudia Galli Concha och det var inte utan att man tänkte tillbaka på hur smidigt det var, eller i alla fall kunde vara, med ett barn. I hennes familj vaknar de 8.00, hon ammar bebisen och sen sover bebisen vidare till 11.00 Inte för att Ian nånsin sov så bra, men...


Jag tackar så mycket för att jag fick vara med i den här utdelningen och hoppas på fler chanser. Vill du också ta chansen på kommande blogbags så är det här förutsättningarna för att ansöka: Villkor för att mottaga blogbag är att du har en blogg med minst 200 st unika besök per vecka och/eller ett Instagramkonto med öppen profil med minst 250 st följare. Håll utkik på Loppi Events Facebooksida: https://www.facebook.com/loppievent/timeline /Jenny#Aventglasflaska #naturalCyclesnc #folksam #NeutralSE
@bambino_nordic #loppiblogbag #loppiblogbagbabylove

Presentation


Vi är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian född i september 2012, Isa född i juni 2014, Loe född i mars 2016 och Lin född i januari 2018.

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se