jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under december 2015

Av Jenny och Jon Sjöberg - 10 december 2015 18:45

Denna vinter har börjat lite bergochdalbanigt, milt sagt. Ena dagen har temperaturen krypit ned till minus tolv grader, för att nästa dag skutta upp till behagliga tio plus. Och regn. Och blåst. Och mer regn... Inte precis som man minns sina barndoms vargavintrar uppe norr.


Uppvärmningsmässigt ska jag inte klaga, för det har gått åt mycket mindre pellets än vanligt och det tackar en utarmad småbarnsförälder för. Och varje morgon när jag går ut med Nalle, passar jag på att kika in genom pannrummets källarfönster och drar en liten suck av lättnad varje gång jag ser den lilla gröna kontrollampan på pelletsbrännaren lysa därinne i mörkret. Fast när den lyser ilsket rött istället, tänker jag dystert "jaha, då har pelletsbrännaren lagt av". Eller åtminstone matarskruven. Eller tändelementet, och det hände faktiskt nyligen. Fast det är relativt billigt och enkelt att byta ut. Lägger själva brännaren av (eller ännu värre; hela pannan!) blir det betydligt mer huvudbry. Särskilt om det är svinkallt ute, och det kan man väl räkna med att det är då det händer. Faller smörgåsen i pottan, så nog kan man ge sig den på att smöret hamnar nedåt, som Ronny Eriksson, världens roligaste pessimistkonsult, sa.


Oftast är det dock bara slut på pellets i behållaren, och snart lyser kontrollampan grönt igen, och allt är som det ska. (Eller skulle den lysa blått? Hmm...) Hursomhelst, brännare och panna lever ju på lånad tid, vilket innebär att vårt varma inomhusklimat också gör det. Därför har jag kikat runt på en del alternativ, så att man inte står helt handfallen när driftstörningarnas domedag stundar. Och lite skamset så här i klimatmötenas tid måste jag ju erkänna att en gammal brännare i en ännu äldre kombipanna inte är det allra bästa för miljön. Fast medan sol- och bergvärme ligger en hel drömvinst på lotto bort, är väl en ny pelletspanna med hög verkningsgrad en mer ekonomiskt realistisk tanke.Det finns rätt många tänkbara kandidater därute på marknaden, men jag är ju lite svag för genuint svensktillverkat, som för mig fortfarande borgar för kvalitet. På Effecta sker större delen av tillverkning och utveckling inom landet, företaget har funnits sedan 1982 (ett väldigt fint år för övrigt; världens bästa fru är ju född samma år...) och har flera produkter som är Svanen-märkta. Pelletspannan Effecta Komplett III har dock inte fått denna miljömärkning, men är testad och godkänd enligt flera standarder med stränga krav, bland andra BAFA och MCS. Och med över 91 % i verkningsgrad borde den i alla fall vara rätt mycket mera effektiv än "gamlingen" i källaren. Det tycker jag verkar bra för framtiden! /Jon


I samarbete med Effecta

Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 december 2015 18:45

Vi hade tänkt spara på det julpysslet till helgen men just nu händer det inte så mycket så vi kastade om lite i planeringen. Den färgstarka plastgranen fick flytta ner från vinden i eftermiddag och eftersom Jon på flera, flera, FLERA! sätt antytt att han inte vill (kanske inte orkar, svagis!) bära upp ekbordet på vinden så fick det stå kvar.

En kompromisslösning och vi tog helt enkelt bara bort en sektion på granen och ställde den på julgransmattan PÅ bordet. Jon slapp bära och dessutom fick Nalle behålla sitt lilla krypin som han gjort sig under bordet... som synes på bilden nedan. "Isa, do not turn around. Aaaaaaahhh!"Det dröjde lite innan barnen kom igång med pyntandet. Isa skulle undersöka julgranskulorna på sitt sätt (det vill säga utan att sätta dem i granen) och Ian ville se klart Blaze och monstermaskinerna, men sen så (kom Ian igång och satte tusen kulor på en och samma gren).

Ian nämnde något om att han ville ha en grön gran, men så blir det inte. Däremot skulle vi vilja ha en genomskinlig ljusslinga för nu är den vi har lite för iögonfallande. Men sak samma, den ska ju inte stå där för alltid. Tack och lov.Vi passade även på att låta barnen prova sina julkläder: Ians pepparkaksgubbedräkt och Isas tomtenissa. De passade bra och vi är någorlunda redo för luciafirandet på förskolan. Självklart blev det några foton knäppta och det är bara på ett som det ser ut som att Ian försöker strypa Isa... Det hamnade dock i papperskorgen.Men det här är alltså INTE vårt julkort. Bara ännu en sak mindre att ta oss för i helgen. /Jenny

Allmänt · Ian · Isa · Nalle
Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 december 2015 13:45

Vi tar sista chansen och ansöker om att få testa Quick Burger från OBH Nordica. Det är en hamburgergrill som har plats för två hamburgare som blir färdiga på tre minuter. För oss blir det nog att testa någon variant som passar barnen. Kanske att vi kan hitta någon spännande färs och ha enkla tillbehör som ost och självklart dressing till. Vi har aldrig använt någon sådan här grill tidigare och det blir faktiskt sällan att vi äter hamburgare överhuvudtaget. Hög tid att ändra på det!Det är Trybe.com som söker efter testpiloten och vi har tidigare fått testa choklad och en visp med termometer. Vi gillar att testa nya saker och nu föll vi även för den här grillen. Här finns vår värvningslänk om någon fler vill ta chansen att få saker hemskickade gratis - endast mot att använda dem: https://trybe.com/?ref=95c1e5 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 8 december 2015 09:45


Max är favoriten för mig bland snabbmatskedjorna. Jag gillar maten, särskilt deras lyxshakar, cheddar-dipen och greenmålet är gott också. Första restaurangen öppnades redan -68 i Gällivare, så Jon har ju en viss förkärlek till Max också, då den är norrländsk. 1973 öppnade de i Piteå.

Här omkring har vi haft en Max-restaurang sedan 2008, då de öppnade i Skövde. Sedan dess har vi varit där en hel del gånger... Samma år blev de den första restaurangkedjan i världen som klimatmärkte menyn och klimatkompenserade för hela produktionskedjan. Till skillnad från konkurrenter serverar de enbart svenskt nötkött, svensk kyckling och svenskt bacon, trots att det kostar Max 36 miljoner kronor extra under 2015. Ansvar kallas det.

Jag äter det vegetariska på menyn och blev väldigt glad när jag läste att de i slutet av januari nästa år ska femdubbla det vegetariska utbudet. Variation är ju alltid roligt och dessutom är det för en bra sak: vårt klimat, vår framtid.

Det här inlägget är inte på något sätt sponsrat, det blir snarare vi som "sponsrar" Max, men det gör vi så gärna och framöver med godare samvete. /Jenny


Bilder lånade från Max.se,

där det går att läsa mer om menyn, miljötänket, företagets historia osv.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 7 december 2015 15:45


Vi har tidigare tänt flera utav ljusen från Air Wick som "bara" ändrar färg. De är ju riktigt mysiga och luktar gott. Nu har det kommit nya varianter med siluetter på. Vi valde Golden Winter Wood med ett omslag som hämtat från Jons hemtrakter. ;) Riktigt mysigt att ha detta ljus tänt och vi får nog testa de andra varianterna också! /Jenny


Av Jenny och Jon Sjöberg - 6 december 2015 14:48


När vi väntade Ian hade vi koll på allt tusen år i förväg, med Isa rörde det sig väl om femhundra år. Nu när vi väntar tredje barnet ligger vi väl snarare efter. Men de två utanför livmodern tar ju sin tid. Naturligtvis.

Nu står det mesta av möblemanget kvar på bebisrummet från Isas tid. Men babysittern, babyskyddet och annat ska ner från vinden. Bebiskläderna ska tvättas upp och läggas och hängas in i garderoben, vi måste skaffa bebisblöjor och självklart packa en BB-väska. Men allt känns så långt fram...

Vi har ju inte bestämt oss hur vi ska göra med barnvagn heller: ny liggdel eller helt ny barnvagn? Inte för att det lockar med barnvagnspromenader i februari/mars ändå.

Några gravidboxar är också beställda (listan finns kvar i menyn till vänster som syns i webbversionen), men jag kollade inte igenom allting. Somliga hade väldigt långa leveranstider, men det har ju vi också.

Nu är i alla fall Loes bebisbok påbörjad. Ian och Isa har också varsin och vi hoppas att dessa ska bli fina minnen till dem. Ians är helt klar, men till Isas väntar vi på fyra tänder för att den ska bli färdig. Det tar sin lilla tid att fylla i dessa böcker... när man inte gör det med en gång vill säga. ;)

Loes bok är nu klar så långt det går, och vi får invänta entrén för att kunna fortsätta. /Jenny


Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 december 2015 18:42


Idag har vi varvat lite av varje. Mest mindre roliga saker dock. Nu är det renbäddat i alla sängar och vi har kört en massa annan tvätt. Tar ju sin lilla tid. Målningen av väggarna i bebisrummet är äntligen påbörjad och vi har bland annat varit på lussemässa i Missionskyrkan också.

Mässan bestod av mycket som lotterier, olika barnaktiviteter - Ian tyckte att det var jättekul att skjuta slangbälla!, med mera och självklart ett fint luciatåg. I den kommande veckan ska det bli luciafirande på Ians förskola och vi tror att det kommer att bli riktigt mysigt och gulligt.

Det har varit fortsatt blåsigt, men inte alls som igår. Skönt det. /Jenny

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se