jennyjon - vår vrå av världen

Direktlänk till inlägg 5 december 2016

SMSlivräddare

Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 december 2016 18:30

På jobbet förra måndagen, just när jag var på väg att äta lunch, plingade det till i mobilen. När jag fiskade upp den och kollade, tog det mig en sekund eller två att fatta vad det stod på skärmen. Men sen blev det fart på mig. Det stod nämligen "Larm: Misstänkt hjärtstopp"!


 


Detta var mitt allra första larm sedan jag för länge sedan anslöt mig till SMSlivräddare, ett projekt för att via en app kunna larma folk som kan HLR (hjärt- och lungräddning) och med hjälp av GPS-navigation visa var tillgängliga hjärtstartare finns, guida livräddaren till de nödställda, och därigenom öka chanserna att hålla dem vid liv tills räddningspersonal hinner anlända.

Appen har sedan jag skaffade den alltid varit på i bakgrunden, visat min position men som sagt aldrig gjort något väsen av sig. Det berodde på att appen tills nyligen bara fungerat i Stockholm och Göteborg (det visste jag, men man vet ju aldrig...) och nu är den bevisligen aktiv i resten av Västra Götaland!


Hur gick det då? Ja, eftersom jag för tillfället åker buss, rusade jag till nyckeltavlan på jobbet, "konfiskerade" en bil, slängde mig iväg till vaktens lokaler, kastade mig in och roffade åt mig den hjärtstartare som jag visste hängde där samtidigt som jag ropade "nödläge, ni får tillbaka den sen!" till det mörka, skottsäkra glaset. På väg därifrån hojtade två vaktchefer och frågade om jag behövde assistans, jag tackade för hjälpen och de hakade på i deras bil. Sedan gick det undan, och vi anlände till platsen samtidigt som deltidsbrandkåren. Vi tog kontakt med dem och erbjöd vår hjälp, men de hade redan läget under kontroll. En stund senare anlände ambulansen och vi kunde dra oss tillbaka. Vem den nödställde var, eller hur det gick för honom eller henne, vet jag inte. Jag kan bara hoppas att det hela fick ett lyckligt slut.


Efteråt var jag allt lite skakis, det hade gått så fort och trots många L-ABC- och HLR-utbildningar flög tankarna genom huvudet på väg dit i bilen. Hur var det nu? Två inblåsningar, 30 kompressioner? Eller är det ändrat igen? Var hjärtstartaren verkligen helt automatisk? Ååååh! Rädda, larma, släck! Helt klart behöver vissa kunskaper fräschas upp...

Vi pratade en del om det inträffade på jobbet, och jag fick även en "debriefing" med Jenny när jag kom hem. Det kom också mail och sms med en länk till en kort enkät att fylla i om hur jag tagit emot larmet och agerat. Det fanns även ett fritextfält där jag lämnade några förbättringsförslag till appen.


Nyfiken på mer om detta projekt? Så här står det på SMSlivräddares hemsida:


"SMSlivräddare drivs som ett forskningsprojekt av Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet tillsammans med SOS Alarm, Hjärt-lungfonden, Stockholm läns landsting och Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning. Detta är ett helt världsunikt forskningsprojekt som kombinerar medicin, samhällsvetenskap och IT med syftet att öka överlevnaden vid ett av de mest akuta tillstånd som finns och där överlevnaden är som sämst. Målet med detta projekt är att med hjälp av mobiltelefon-positionering utvärdera en helt ny form av logistik och teknik som mycket tidigt kan rekrytera livräddare och hjärtstartare till platsen för hjärtstoppet. Hypotesen är att detta minskar tiden till HLR och defibrillering och därigenom ökar överlevnaden. Målet i  detta forskningsprojekt är att i en prospektiv randomiserad studie öka överlevnaden. Forskningsprojektet är för närvarande aktivt i Stockholms län, och i Västra Götaland."


Förhoppningsvis kommer fler att få upp ögonen för SMSlivräddare så att folk kan ha "jourberedskap" var de än är. Någon gång kanske man får chansen att rädda någons liv. Det vore stort. /Jon


 
 
Ingen bild

Heidi

20 december 2016 20:33

Så himla intressant - hoppas det gick bra för den drabbade! Jag gick nyligen kurs i barn-HLR vilket var intressant, och då sa de just att det är lätt att tänka "Jag minns inte exakt antal inblås och kompressioner" men att man då ändå kan agera genom att göra NÅGOT. Blir det inte helt rätt antal inblås osv så kan det rädda liv ändå, och garanterat fler liv än om man låter bli att agera pga att man är för osäker och inte törs. Stor applåd till dig och ditt civilkurage!! I kommunen jag jobbar finns två hjärtstartare. Nog för att det är en liten kommun men det känns ändå i minsta laget - jag har lyckats få igenom inköp av två till! Det känns bra :)

Jenny och Jon Sjöberg

20 december 2016 21:18

Jon har ju gått en massa sådana där kurser och för barn har vi båda gått i omgångar då de anordnades via vår Familjecentral. Dock var jag höggravid med Isa så jag minns inte så mycket och borde väl ta tag i att fräscha upp de kunskaperna.
Men som du skriver, bättre att göra något i alla fall och hellre ha det på sitt samvete än att man inte försökte ens.
Ska skicka din fina kommentar vidare så Jon får läsa den också. Kramar! /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 24 jan 18:15

  Den här veckan har haft ett brett innehåll och det blir skönt med helg. Barnens aktiviteter har tagit upp kvällarna under veckan och i helgen väntar simskola och innebandyträning. Det känns verkligen som att rutinerna börjar sätta sig, fast be...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 23 jan 17:00

På Karlsborgs bibliotek hade de utförsäljning av gamla böcker för det facila priset av fem kronor styck. Jag bläddrade igenom högarna av mer eller mindre välkänd litteratur, och döm om min förvåning när jag fann denna bok.     Boken från 198...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 22 jan 16:30


  Det är ju en del kiss och bajs på de små barnen så vad passade bättre än att Loe fick ett bajsspel i julklapp. Med ögonbindel ska man vandra på en "gräsmatta" fram utan att trampa i hundbajs (lera). Det blev ju lite samma men barnen tyckte för...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 21 jan 10:15


För att få Lin att sitta kvar en stund på pottan har hon bland annat fått sitta och plocka med våra plåster. Då kan det låta så här:     Och när Jon sa att hon hade en fin tofs var hon inte sen att säga "fläta". Och det var ju faktiskt en fläta...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Måndag 20 jan 13:00


I helgen skötte Lin telefonbeställningarna och Ian och Isa var pizzabagare!   ...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se