jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Alla inlägg under december 2016

Av Jenny och Jon Sjöberg - 9 december 2016 11:30

 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 8 december 2016 19:00


Ja, när temometern visade på nästan plus 10 grader hade det varit bättre om det var vår på gång. Tyvärr är det ju inte så, men Loe var en stund på altanen och spanade ut över ägorna och hade han vetat vad vår var för något hade han nog hoppats på det också.


Loe
Av Jenny och Jon Sjöberg - 8 december 2016 17:05

Skaraborgs flygflottilj önskade god jul med sin årliga flygande julgran. Tolv JAS-plan bildade en granformation som flög runt med start i Åmål och avslut i Lidköping. När flygrutten passerade Karlsborg hade jag turen att se julhälsningen. /Jon

Av Jenny och Jon Sjöberg - 7 december 2016 19:00


Denna dag blev inte som vi tänkt, utan nästan lite otäck. Men vi kunde i alla fall avsluta med att vara med sista gången på onsdagsgympan. Fast det blev bara Isa som gympade och Ian fick sitta bredvid och försöka ta det lugnt. Han fick en avslutningspresent ändå.

Så varför vilade då Ian? Jo, han har varit på akuten och konstaterades ha hjärnskakning. Men nu verkar han vara helt återställd igen, för nu får vi hålla igen hans energi.

Och det märkliga var att idag hade vi ändå ett besök planerat på sjukhuset. Men det var för Loe och hans deltagande i en forskningsstudie: "Lungfunktionsmätning hos friska barn i åldern 3 månader till 3 år".
Nu hade vi inga höga förhoppningar om att det skulle kunna gå att genomföra då undersökningen skulle utföras med Loe sovande på en brits och med en andningsmask över ansiktet för att andas in markörgas, luft och syrgas. Och nu kunde man ju inte låta honom sova med napp heller. Vi ville ändå göra ett försök för att hjälpa till. Jon har kronisk astma och både Ian och Loe är ju förslösta med kejsarsnitt och det kan ge en förhöjd risk för astma.

Fast vi börjar på morgonen när Ian med ändå ganska få trappsteg kvar ner i källaren ramlar huvudstupa framåt. Det verkade inte alls ha tagit så illa. Han var lite ledsen och okoncentrerad och kan inte riktigt säga var eller hur han skadade sig heller. Han blev lite tagen av det hela, men annars märktes inte så mycket. Han tog det lite lugnare och vilade lite och vi var väl inte särskilt oroliga för vad som hänt då.

Men så på parkeringen på sjukhuset så spyr han.

Vi var på väg allesammans in på sjukhuset och nya barnavdelningen för att hålla igång Loe så att han skulle somna lättare. Men nu blev det ju inte så. Jag fick gå in själv med Loe och hitta rätt och Jon stannade kvar med Ian och Isa som ändå somnat.

Men Ian kräktes igen och Jon hade efter kontakt med 1177 blivit rådd att uppsökta akuten. De ville kolla upp honom närmare i och med att kräkningarna kommit runt tre timmar efter själva fallet.

Så jag gjorde mitt bästa med Loe och det var så nära att undersökningen skulle gått att genomföra, för Loe somnade och vi kunde ta ut nappen och han sov vidare. Men problemet kom när han märkte av masken och vaknade utav den. Vi lyckades så långt några gånger, men till slut var Loe klarvaken och det var lika bra att ge upp.

Fast vi gav inte upp för alltid utan vi blev erbjudna en ny tid så vi ska göra ett nytt försök om några veckor så får vi se om upplägget blir bättre så.

Så fort det var klart så blev jag guidad rakt till akuten där Jon väntade med personal som efter att ha rådgjort med kirurg kommit fram till att vi skulle gå och fika på en slags sjukhusobservation och återkomma för att stämma av hur Ian mådde, om han hade fått behålla maten och så vidare. För han verkade ändå i det stora hela må ganska bra så hjärnskakningen var inte av det allvarligare slaget även om han spydde fler gånger.

Sagt och gjort. Så Ian fick ta Isas plats i syskonvagnen och vi rullade bort för lite fika till Ians tomma mage. Totalt kräktes han fyra gånger. Men det han åt under fikan fick han behålla och färgen i ansiktet återkom och ganska snart var det en fråga om att be honom att ta det lugnt EN MASSA GÅNGER igen, så då var allt mer som vanligt.

Men han fick ändå avstå från gympan ikväll och Isa körde hinderbanan istället, medan vi satt vid sidan av. Det blev väldigt mycket på en gång där idag och vi hade ju lagt upp det hela på bästa sätt för att Loes studie skulle gå att genomföra, men nu blev det ju lite krångligare.
Det viktiga är ju förstås att Ian mår bra och det gör han och vi gör ett nytt försök att bidra till forskningen en annan gång. /Jenny

Allmänt · Ian · Isa · Loe
Av Jenny och Jon Sjöberg - 6 december 2016 18:56

Och så kom ett sysug över mig. Jag vill ju gärna vara kreativ på något sätt och igår blev det via en farligt god New York Cheesecake som jag bjöd dagens fikabesök på och i helgen sydde jag en tröja, en dregglis och två par byxor till Loe. Jag har beställt så söta plasttryckknappar som jag ville testa och att sy dregglisar var ju inte så svårt men så dekorerade jag även mudden på harembyxornas fuskficka med stjärnor och hjärtan. Det var första gången jag sydde byxa med fuskficka och haremsstuk men är ändå ganska nöjd över vad jag fick till. Tygvalet kanske inte var det roligaste men det var lite av ett impulsköp då jag ville sy nu och helst igår vid det tillfället. ;) Och tanken var att det kanske skulle kunna fungera på något till Isa också men det tar vi när nästa sug sätter in. /Jenny


 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 december 2016 18:30

På jobbet förra måndagen, just när jag var på väg att äta lunch, plingade det till i mobilen. När jag fiskade upp den och kollade, tog det mig en sekund eller två att fatta vad det stod på skärmen. Men sen blev det fart på mig. Det stod nämligen "Larm: Misstänkt hjärtstopp"!


 


Detta var mitt allra första larm sedan jag för länge sedan anslöt mig till SMSlivräddare, ett projekt för att via en app kunna larma folk som kan HLR (hjärt- och lungräddning) och med hjälp av GPS-navigation visa var tillgängliga hjärtstartare finns, guida livräddaren till de nödställda, och därigenom öka chanserna att hålla dem vid liv tills räddningspersonal hinner anlända.

Appen har sedan jag skaffade den alltid varit på i bakgrunden, visat min position men som sagt aldrig gjort något väsen av sig. Det berodde på att appen tills nyligen bara fungerat i Stockholm och Göteborg (det visste jag, men man vet ju aldrig...) och nu är den bevisligen aktiv i resten av Västra Götaland!


Hur gick det då? Ja, eftersom jag för tillfället åker buss, rusade jag till nyckeltavlan på jobbet, "konfiskerade" en bil, slängde mig iväg till vaktens lokaler, kastade mig in och roffade åt mig den hjärtstartare som jag visste hängde där samtidigt som jag ropade "nödläge, ni får tillbaka den sen!" till det mörka, skottsäkra glaset. På väg därifrån hojtade två vaktchefer och frågade om jag behövde assistans, jag tackade för hjälpen och de hakade på i deras bil. Sedan gick det undan, och vi anlände till platsen samtidigt som deltidsbrandkåren. Vi tog kontakt med dem och erbjöd vår hjälp, men de hade redan läget under kontroll. En stund senare anlände ambulansen och vi kunde dra oss tillbaka. Vem den nödställde var, eller hur det gick för honom eller henne, vet jag inte. Jag kan bara hoppas att det hela fick ett lyckligt slut.


Efteråt var jag allt lite skakis, det hade gått så fort och trots många L-ABC- och HLR-utbildningar flög tankarna genom huvudet på väg dit i bilen. Hur var det nu? Två inblåsningar, 30 kompressioner? Eller är det ändrat igen? Var hjärtstartaren verkligen helt automatisk? Ååååh! Rädda, larma, släck! Helt klart behöver vissa kunskaper fräschas upp...

Vi pratade en del om det inträffade på jobbet, och jag fick även en "debriefing" med Jenny när jag kom hem. Det kom också mail och sms med en länk till en kort enkät att fylla i om hur jag tagit emot larmet och agerat. Det fanns även ett fritextfält där jag lämnade några förbättringsförslag till appen.


Nyfiken på mer om detta projekt? Så här står det på SMSlivräddares hemsida:


"SMSlivräddare drivs som ett forskningsprojekt av Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet tillsammans med SOS Alarm, Hjärt-lungfonden, Stockholm läns landsting och Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning. Detta är ett helt världsunikt forskningsprojekt som kombinerar medicin, samhällsvetenskap och IT med syftet att öka överlevnaden vid ett av de mest akuta tillstånd som finns och där överlevnaden är som sämst. Målet med detta projekt är att med hjälp av mobiltelefon-positionering utvärdera en helt ny form av logistik och teknik som mycket tidigt kan rekrytera livräddare och hjärtstartare till platsen för hjärtstoppet. Hypotesen är att detta minskar tiden till HLR och defibrillering och därigenom ökar överlevnaden. Målet i  detta forskningsprojekt är att i en prospektiv randomiserad studie öka överlevnaden. Forskningsprojektet är för närvarande aktivt i Stockholms län, och i Västra Götaland."


Förhoppningsvis kommer fler att få upp ögonen för SMSlivräddare så att folk kan ha "jourberedskap" var de än är. Någon gång kanske man får chansen att rädda någons liv. Det vore stort. /Jon


Av Jenny och Jon Sjöberg - 4 december 2016 13:25


Plötsligt händer det. Stelt och med rädsla för att ramla, inte så konstigt kanske, men idag tog sig Ian runt på egen hand på isen. Det var verkligen roligt för oss alla! Så skönt när det släpper!


Allmänt · Ian · Isa · Loe
Av Jenny och Jon Sjöberg - 4 december 2016 06:29

Årets julkalender Selmas saga är så fin! Redan från första avsnittet berörde den. Den är mysig, julig, charmig, mystisk - ja, jag tycker att den i alla fall än så länge har allt. Det är ju svårt att inte dra kopplingar till favoriter som Harry Potter och Narnia. Vi streamar avsnitten när vi har tid, och de går ju då att se innan de visas i Morgonshowen. I morse satt hela familjen samlad i soffan och myste för avsnitt nummer 4. /Jenny

 


Allmänt · Ian · Isa · Loe

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se