jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg under januari 2020

Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 januari 2020 07:00

Ett udda år är förbi och just udda år har blivit lite av mellanår för oss. Det är inte så många stora saker som brukar inträffa då jämfört med jämna år, som till exempel alla barnen är födda på. Men självklart har inte året passerat obemärkt förbi ändå och för att sammanfatta året med ett enda ord så blir det "husvagnscamping". Vi lovade oss själva att verkligen testa på livet med husvagn för att se om det var något för oss och vi gav det verkligen en ärlig chans i och med våra sex campingturer. Och svaret är ja - vi är husvagnsmänniskor! Men en del renovering bestod året också av och återställande av trädgården efter dränering. Här följer en liten sammanfattning om hur ett år kom och gick från våra liv.



Januari: Det nya året började med en tur på Billingen och på nyårsdagen knallade vi runt i Skogsmulleriket. Att röra på oss fortsatte vi med då barnen var på hinderbanan i Sporthallen som en del av jullovsprogrammet. På årets fjärde dag firade vi Lin och hennes 1-årsdag. Dagens därpå for vi till Stenstorp och besökte upptäckarcentrumet Dalénium. Där kände, klämde och lärde vi oss mycket. Så mycket snö fanns det inte men barnen roade sig med det lilla som var. Vi var på IKEA i Jönköping och Leo's i samma veva. Och i mitten av januari påbörjades Loes inskolning på mellanavdelningen Trapp för förskolan och det gick oväntat smidigt för honom att börja. Familjegympan drog också igång för Loe och Lin och Bamsegympa för Isa och Bamsegympa stor för Ian och simskolan fortsatte för Ian och Isa. Den hemska renoveringen i källaren drog igång och tog alldeles för lång tid för företaget som skulle fixa nytt badrum och tvättstuga åt oss. Vi åkte skridskor på frusna Örlen. Vi är ju sällan sjuka men då drogs några av barnen med en envis feber som kollades upp, fast det var ingen fara. Bara att vänta ut. Vi gjorde häftiga iskulor med hjälp av ballonger som dekoration till trädgården och Ian firade att han gått 100 dagar i skolan.



Februari: Fika, Donken och Stellas Lekland inledde månaden. Mer simskola och mer snö. Vi gjorde bland annat en stor snögubbe och en enhörning som snyggades till genom att spreja den. Mellofesten startade och Ian höll igång med innebandy. Källaren var ett enda kaos och renoveringen tog en väldig tid, mycket för att yrkesfolket sällan var på plats och gjorde andra misstag. Till slut kunde vi i alla fall flytta in Ian på hans nya rum så han slapp sova i hallen, Isa fick blommor som tack för hjälpen med att hon, när hon hoppade ur vår bil, hittade en tappad registreringsskylt som vi jagade rätt på ägaren till. Vi beslutade oss för att säga upp vår fasta telefon på grund av negativa förändringar i avtalet. Vi testade på att bowla allesammans och aktiverade oss desto mer i Örebro på Mega Fun och så lite senare en tur till Klossbutiken. Det blev också nån vända till snölösa skolskogen, för att vara hemma kändes mer och mer som att vara på en byggarbetsplats. Vi fick sommarfeeling och testade några glassnyheter. Legofilmen 2 släpptes och Ian och Isa var på bio med Jon, vi fixade kläder inför påskande och källaren började svämma över med byggmaterial och vitvaror. Vi åkte till Lidköping för Mellofestens förfest med favoriter som Radioapan, Taurus och Bolibompadraken. Och äntligen var badrummet klart och vi kunde ta tillbaka vår källare. Värmen började komma, gatorna sopades, vi såg en nyckelpiga, barnen åt glass ute och sommarsakerna tog fram.

 


 

Mars: Vi var i Kristinehamn på Lek och Luft i början på månaden och hoppade i hoppborgarna inomhus på konstgräs. Vi fortsatte att snygga till källaren med bland annat nya gardiner. Loe fyllde tre år och firades med bland annat Super Mario-tårta. I källaren började vi förbereda för flytten av Isa som skulle få ett nytt rum där i väldigt prinsessigt tema. Och ganska snart stod henens rum klart. Liksom Ians rum blev det jättebra! Ians dröjde dock längre att få klart i och med att rörmokarna behövde jobba där, det krånglade med nån avstänging ute under gatan... En seg och tröttsam röra. Och som nästa steg i utflyttningen av Isa gjorde vi om Isas gamla rum till matsal och ännu en renovering drog igång. Väldigt slitsamt. Vi var med på kyrkans resa till Stellas lekland, var i Jönköping för Jecko och Jessies show och fixade klart med matsal efter en leverans av en sisådär tusen paket från IKEA. Och så började vi göra om i hallen istället. Där var förvaring ett stort bekymmer och den gamla garderoben uppgraderades med skjutdörrar och fler hyllor och lådor. I samma veva fick resten av hallen ny färg och bröstpanel. Google-assistenten, eller hamburgaren, flyttade in och det visade sig var en väldigt användbar liten pryl. Hej Google! Och så började blommorna blomma - vårkänslor deluxe!  

 


 

April: Vi hämtade hem husvagnen. En vagn som köptes på hösten men som vi bara såg i en vecka innan den skulle vinterförvaras. Under denna sommar var planen att ta reda på ifall husvagnsliv var något för oss eller ej. Det var avslutning på Bamsegympan och det kanske för alltid då det istället skulle komma att bli friidrott för Ian och Isa. Vi hoppade i hoppborgar på lekland i Novab arena i Mariestad, och fixade klart det sista i hallen för att få en välkomnande känsla. Ians fotbollssäsong drog igång, vi köpte majblommor, Loe var hos tandläkaren och hamnade på rött i deras stela program bara för att han drack för mycket saft och skulle behöva göra återkommande besök. Men några hål hittade de aldrig under årets tre besök! Påskharen gjorde en bejublad entré och barnen klurade ut var de skulle hitta sina påskägg och barnen gick omkring och spred glädje, påskklädda i maskeraddräkter. Vi lyxade till det med att köpa in fönterputsning då dräningsarbetet verkligen smutsade ner husets rutor. Övning med att få upp förtältet påbörjades och vi började plantera gräs som test för att se ifall det skulle hålla, då gräs på rulle inte var klart än på grund av en kall vår. Vi var i Lidköping och premiärbesökte Jecko och Jessies lekland. Plattläggning i trädgården, bullbak och bilreparation, mjukglasspremiär och sista tiden av månaden ägnades åt packning inför första resan med husvagnen. 



Maj: Och så drog husvagncampinglivet igång. Premiären gjordes på Strömsnäs naturcamping i Forsvik och vi fick uppleva alla möjliga väderlekar under de få dagarna. Barnen badade ena dagen och sista dagen föll det snö... Men trots alla nybörjargrejer så blev det en jättebra start på livet med husvagn, men aldrig att vi trodde att vi skulle ta oss till ytterligare fem campingar under denna säsong då. Vi åt glass på Moster Elins Glassrestaurang, cyklade en hel del och var på kyrkans avslutning i Östan Kyrke. Vi tog en Bamsebild för att vinna ett besök på Kolmården (som vi senare också gjorde!), Nassim Al Fakir var på Ånaplan och underhöll, barnen deltog i Ankjoggen på samma ställe, vi testade efterrätten gino för första gången, åt en massa glass och såg gräset ta sig såväl på tomten efter dräneringen som på den nya kullen. Vi åkte till Stadsparksleken i Jönköping, under månaden åt vi de första svenska jordgubbarna och så började värmen komma och poolen tappades upp. På Ica-cruisingen passade vi på cruisa runt i en bil och på den riktiga cruisingen klädde vi upp och tittade på en massa andra häftiga bilar. Bilskroten fick ett besök och blev av med lite grejer till vår lekbuss och sjörövarskepp, vi var på kvartersloppisen och badade i vattenspridare. Och i renoveringsväg så fick äntligen de mossgröna köksluckorna ny färg och omlackerades till vita med grå nyans - vilken uppfräschning och något vi velat ändra på i huset sedan vi flyttade in blev äntligen gjort!



Juni: Vi var i Rankås fritidsområde, badade i poolen, barnen gick på sommarlov och faktiskt att det var lite varmt under juni men kunde varit bättre. Första besöket av många med säsongskorten på Skara Sommarland avklarades, audionomen upptäckte vätska i Loes båda öron och det försenade talet fick delvis en förklaring och nya vitvaror till köket anlände. Och så var det dags för andra campingturen. Den här gången till askersundstrakten och Harge Bad & Camping och vi hade härligt varmt väder den här gången med bland annat bad i Vättern och bassängområdet. Isa hade vernissage i källaren, bilen krånglade en hel del och fortsatte kosta i reparationer (bland annat kraschade den svindyra AC:n - igen!), vi firade midsommar hemma med en massa roliga lekar, vi var på Dalénium, fixade en linbana till trädgården, Ian var på Landslagets friidrottskola och vi åkte buss till Karlsborg. Isa firade femårsdagen med att ta hål i öronen och just Isas kalas var månadens höjdpunkt för det var något som krävt en hel del planering och som blev jättebra. Isa var så nöjd över sitt firande! 



Juli: Vi träffade Skogsmulle med vänner på Billingen, fick äntligen asfalt på delar av uppfarten, vi anordnade en garage/uppfartsloppis, var i Rankås och motionerade, organiserade vinden, besökte Klossfestivalen i Örebro och såg Stefan Holm och flera av barnens legofavoriter och så var vi en hel del på Sommarland och försökte att tajma in besöken så barnen kunde få träffa och se idolerna Jecko och Jessie som showade hysteriskt i parken. Husvagnen fick rulla till Ursands camping och där hade vi det toppen igen och vi gjorde utflykter till Vänersborg och Trollhättan. Vattenkrig, bullbak, pärlande, plockade blåbär, hallon, smultron och kantareller, vi var på utomhusleklandet Hagaland och svettades i hoppborgarna och vi var på Mini-Zoo på hemmaplan. Isa var på femårskontroll och fick spruta, Lin var på 18-månaderskontroll med spruta också och med tanke på hur mycket pengar som bilen kostat på sistone, var det väl ändå för väl att den gick igenom besiktningen. Loe lärde sig cykla utan stödhjul, Isa hade egendag i Skövde med bland annat shopping och besök på Konstmuseum, Ian och Isa lärde sig knyta skorna, poolbad, kommunens sommarlovshinderbana, husvagnen fick rulla till fantastiska Gustavsvik med en omväg förbi Lustiga landet (i olustigt väder) och även till Kronocampingen i Lidköping.   



Augusti: Det grönskade och blommade fint i trädgården. Som pyssel blev det t-shirtmålning för barnen och som aktivering Bamselopp och militärhinderbanan i Karlsborg, Ians fotbollssäsong drog igång och vi packade ihop poolen.  Campingsäsongen avslutades med besök på Töreboda Camping med bland annat utflykt till Norrqvarn och Barnens Minikanal. Och vid hemkomst började vagnen att tömmas för vinterförvaring då vi insåg att vi inte skulle hinna iväg något mer. Diggiloo kom till Ånaplan och vi var där och njöt av den fantastiska showen! Isa vann entré till oss till Kolmården och i och med den tidigare vinsten passade vi på att vara där två dagar med boende på hotell. Jättemysig resa! Och så var sommarlovet slut och Ian började ettan och Isa och Loe var tillbaka på förskolan. Ian och Isa började med friidrott och det tycker de om fortfarande. Vi solade, blåste såpbubblor och barnen sprang Höstterrängen i Rankås och så var vardagen igång igen. 

 


 

September: Kakbak, Höstterräng, friidrottstävling, pyssel, Ian fick en GPS-klocka för att börja ta sig till och från skolan själv med oss en ringning bort, bad, Familjegympa för Loe och Lin, Loes förskola var på besök och lekte och drog upp morötter i trädgården, vi bunkrade upp med ved i förrådet, fotbollen tog slut för Ian men innebandyn startade om i nästan samma veva och Ian fyllde sju år och firades hemmavid och även med barnkalas på Stellas Lekland.

 


 

Oktober: Värmen försvann men vi passade på att vara ute en del innan trädgården skulle bli en stor lerpöl, vi testade sushi, letade stenar vid Vanäs udde, åkte skridskor, tryckte egna tröjor med favoritmotiv till barnen, bakade, fixade julkläder till barnen, ny tråd till krånglande robotgräsklipparen Herbert grävdes ned, köpte blå ljung som höstblomster, badade allesammans i Karlsborg, pysslade halloweenkort, gick Ljusvandringen och tittade bland annat på barnens ljuslyktor i Stadsparken, vi bakade pepparkakor, gjorde almanackor till barnen, lövlek, äppelpaj, buss till Karlsborg och gosedjursövernattning på biblioteket, halloweenbesök i Skövde City och alldeles för läskig Halloweenpromenad i Kateryd. Vi var i Örebro och hjälpte Spöket Laban och var på MegaFun, var på Scary Sommarland som hade premiär detta år och det var verkligen jätterysmysigt och vi hade vårt eget halloweenfirande hemma som avslutades med att barnen gick ut för Bus eller godis.

 


 

November: Det blev juligt fort hos oss till barnens glädje och det mesta pyntet och belysningen kom fram tidigt och vi hade även minijulbord och den första snön kom till 10 november. Vi var på Jul på Mini-Zoo och barnen lämnade önskelistor till Tomten, Lin började roa med en massa sång, simskolan slutade och började om direkt, vi var på Aktivitetsplats Äventyret på dimmigt Billingen, vi lekte lekar, pysslade och målade hemma, bakade mer pepparkakor, Jon var iväg med jobbet, vi bakade lussekatter, avslutning på familjegympan, var på Leo's Lekland i Jönköping, badade mer allesammans i Karlsborg, och kanske bäst av allt - nissen Julien flyttade in igen! Och det med ett bagage fyllt av bus och presenter...



December: Nissen lämnade bus och brev efter sig under månaden till barnens stora glädje och det bästa sparade han till sist - en resa med hotellnatt i Göteborg och besök på både Universeum och Jul på Liseberg! (Och vilken lyx och glad överraskning att få rummet uppgraderat till en juniorsvit!) Vi började följa julkalendern på TV, var på skyltsöndag, lekte i den lilla snön som kom (men mest regnade det och var mörkt), lekte med trolldeg, gjorde pepparkakshus, åkte skridskor, badade igen i Karlsborg, var på förskolans luciafirande, följde med Ian till skolan, gick och väntade på att det någon gång skulle komma någon snö och inte bara en massa regn, var på Ian och Isas friidrottsavslutning, julpysslade både saker och gott att äta. Julafton tillbringades som vanligt i kyrkan för att gå hem till Kalle Anka och invänta Tomten - och visst kom han! Och denna gång behövde pappa varken åka till jobbet eller akutköpa Coca-Cola till mamma... Ännu en jul avklarad och på juldagen undanstökad, med tjuvstart redan på julaftonskvällen. Årets sista dagar ägnades åt besök på Ikea i Jönköping för förvaringsinköp, discobowling, Frost 2 på bio, byte av vindruta på bilen (jodå, den fortsatte att kosta in i det sista...) och besök på Hopp och Lekland i Mariestad. Vid midnatt på nyårsafton, när det nya året ringdes in, var det bara lite oväntat de två små barnen som sov här...


Vi önskar alla våra bloggläsare
ett gott nytt 2020!

Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 januari 2020 00:15


Menyn till nyår satte vi för en tid sedan, men anade ju knappast då att ostkorgar var så knepigt, men nån slags förrätt blev det i alla fall. Och även huvudrätt och självklart efterrätt som gjordes i förväg - Nutella semifreddo.



Vi klädde upp oss lite finare än till vardags, tog några skojiga bilder med lite photo props, åt gott och umgicks. Och vi hade även gjort ett nyårsquiz till barnen för att se vad de kom ihåg från året som gått. Det var en hel del så det blev medaljutdelning till dem!



Uppesittarkväll med Bingolotto och godis, chips och annat gott blev det också och vi såg lite till på Narnia som vi börjat kika på tillsammans, men fått stycka upp då den är så lång och det spelades Animal Fun Park.

 


Men de två små barnen droppade av ett efter ett under aftonen. Loe och Lin höll sig vakna till runt halv tio men Ian och Isa kämpade på bra och klarade sig över midnatt för att se fyrverkerierna. Att stanna uppe till midnatt kändes inte som något måste för oss men nu kan vi också dra oss tillbaka. 



Men återigen GOTT NYTT ÅR allesammans! Det ska bli spännande att se vad som kommer att hända oss och världen under detta nya år. /Jenny

Allmänt · Ian · Isa · Lin · Loe

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards