jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Direktlänk till inlägg 3 mars 2011

Oceans

Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 mars 2011 20:00

Med ett fantastiskt foto och vacker musik är filmen Oceans inget mindre än ett mästerverk. Men så tog den också fyra år att filma, och ytterligare ett år för att klippa ned de 480 (!) timmarna film till hundrafyra minuter magi.

    

Vi får följa med på en otrolig färd i, och ovanför, världens oceaner och se den fantastiska mångfald som döljer sig därute. En underbar naturupplevelse från soffan!

Filmen är en samproduktion mellan många länder, och filmades runt om på planeten. Jaques Parrin och Jaques Cluzaud heter männen bakom denna havsdokumentär med innebörden att vi måste respektera oceanerna och den jord vi lever på.

Trots att det i första hand är en dokumentärfilm, ger filmen inte många fakta alls. Långa stunder hörs ingen berättarröst, och när den väl talar är den mer filosofisk än faktaspäckad. Det är faktiskt skönt att se så många scener utan att någon berättar vad det är som händer. Flera sekvenser är väldigt harmoniska, med vackra musikstycken som följer händelseutvecklingen.

Man skulle omöjligt kunna lägga alla djurarter som förekommer i filmen på minnet, men en del känner vi i alla fall igen. Det är fåglar som söker mat i vattnet, saktmodiga sjökor som betar på havsängarna, nyfödda sköldpaddsungar som är på väg till havet, nyfikna sälar, färgglada fiskar och även isbjörnar och pingviner följer med på denna resa.

    

Liv och död förekommer i filmen, och i djurlivet är det ofta det som det handlar om - att överleva. Människan har en roll i filmen som inte lämnade oss oberörda. Delfiner och andra fiskar och djur dör i fiskares nät, och skräp och gifter förorenar haven. Men värst var ändå scenen när en haj fått alla sin fenor avskurna för att göra hajfenssoppa. Hajen slängdes efteråt levande överbord och sjönk hjälplös mot havets botten. En skakande scen.

I eftertexterna läste vi oss dock till att inga djur kommit till skada under inspelningarna, slaktscenerna var rekonstruktioner. Men det såg kusligt äkta ut och verkliga var i alla fall våra föraktfulla känslor för den grymhet som djur många gånger utsätts för, helt och hållet i onödan. 

I filmen säger berättarrösten att aldrig har människan upptäckt så mycket, och aldrig har vi förstört så mycket. Många arter som funnits i årtusenden har utrotats på väldigt kort tid. I filmen framgår att naturen klarar sig ganska bra utan mänskligheten, medan vi är så fullständigt beroende av den för vår egen överlevnad.

  

 
 
Spanaren

Spanaren

4 mars 2011 08:21

Var har du sett denna film? TV, bio, webb eller ... Gillar dokumentärer och blir så arg när djur far illa )-: Tack för fina foton och tips på att se filmen/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

4 mars 2011 08:45

Igår kväll hade vi lite tid över och blev filmsugna. Kikade på nätet och hittade den här filmen som vi föll för eftersom vi båda är naturintresserade.
Vi såg streamade/såg den via datorn, den här gången via CDON.se, men film2home2home.se och headweb.com har den också.... 39 kr kostar den att se.
Kopplade ihop laptopen och såg direkt på teven - lite skönare att sitta i soffan än att trängas framför skärmen. Vi brukar göra så och det fungerar jättebra. (Tror att vi hittade en billig kabel på fantastiska DollarStore.)
Men filmen finns säkert i affärer och den fanns också att köpa för ca 149 kr på nätet.
Som sagt, det här är en mycket välgjord film som vi tyckte mycket om.
Roligt när man blir glatt överraskad.

 
Spanaren

Spanaren

4 mars 2011 09:58

Nya saker att lära :-) Hur gör man när man streamar ... intressant att veta. Tack för upplysningen ;.) Ska googla på namnet/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

4 mars 2011 10:37

När du tittar på t.ex youtube streamar du. Det är när du tittar på klipp/filmer direkt som du inte laddar ner till din dator.

Vi tycker det är väldigt smidigt. Har även sett en hel del hockey live på detta vis. Ibland vill man se en film man inte har hemma utan att gå till butiken för att hyra den och då fungerar detta bra.

Men rekommenderar att om du gör det ofta införskaffar en sladd så du kan se på teven via datorn. Men det går ju så klart att titta på dataskrämen också. Men filmer ser man kanske bekvämast i soffan...

Här kan du läsa lite till:
http://digitaltliv.se/internet/50-generalinternet/98-vad-aer-streaming

CDON har Månadensfilm om du vill pröva, som det står ska vara gratis. Det har vi aldrig testat men här är länken: http://downloads.cdon.com/index.phtml?action=nav_page&navigation_id=23729&country=se

 
Spanaren

Spanaren

7 mars 2011 11:37

Tack för ett bra svar :-) Har sparat det och ska se på det i lugn och ro senare. Tack/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

7 mars 2011 11:41

Det var så lite så. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 16 juni 12:08


I fredags blev Sia sex veckor, så snart blir det till att börja räkna i månader istället. Idag var jag och Lin till BVC med henne för vägning, mätning och vaccination mot rotaviruset. Sedan förra besöket för två veckor sedan hade hon ökat lite över...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 15 juni 16:05


Träning och träning?

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 15 juni 09:45

    På förmiddagen igår var Ian och Isa med på aktiviteten Sommarskoj i Östankyrke som arrangerades av Svenska kyrkan och Tibro kommun. Där fick de bland annat gå skattjakt, måla kepsar, grilla korv med mera. Jag och de andra barnen lämnade av d...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se