jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg den 1 januari 2022

Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 januari 2022 19:25

Det är ju knappt att man vågar skriva det för då kanske vi tappar några - men i skrivande stund har vår youtubekanal passerat 2000 prenumeranter. Så roligt!

Länk: https://youtu.be/c7gqJKEkNks


Allmänt · Ian · Isa · Lin · Loe
Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 januari 2022 15:15

Det var full rulle under större delen av dagen och dessutom god mat på det. Ostsnurror till förrätt, pannbiff (ja, vad gör man inte för att alla ska äta...) och dirty fries till huvudrätt med sallad och annat. Till efterrätt körde vi en favorit i repris från ifjol - chokladpastej med hallonsås. På kvällen spelade vi vinstlöst Bingolotto och det var bara Lin och Sia som sov sig igenom tolvslaget. Men innan dess hade vi roat oss med en massa. I år hade vi till exempel nedräkningsballonger och varje timme fick barnen smälla en och sedan följa uppdraget som låg där i. I just första fick alla ett enskilt uppdrag att följa och för andra att försöka avslöja under dagen. Ian skulle ofta berömma sina muskler, Isa skulle säga överdrivet snälla saker, Jon skulle highfivea så fort han hörde ett förnamn, Loe skulle göra trumvirvlar när han hörde något roligt, Lin skulle låtsas att hon pratade med sina låtsaskompisar och jag skulle börjar flera meningar med "Om jag vore ett marsvin...". Det blev väl lite si och så med utförandet men kul var det och sedan utöver alla timmesuppdrag hade vi Årstipspromenad, Gissa ljudet-leken, leta i slajm, gissa utgången på utmaningarna med mera. Vi avslutade helt klart året väldigt aktivt!

Länk: https://youtu.be/dBggP_7E8H0



Allmänt · Ian · Isa · Lin · Loe · Sia
Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 januari 2022 08:15

Ännu ett udda år har passerat. Detta år blev väl inte heller som det var tänkt, pandemin fortsatte trots restriktioner och dubbelvaccineringar men allt var inte negativt (även om negativt numera blivit det nya positiva). Lilla Sia föddes och vi blev fembarnsföräldrar! Och mycket, mycket mer än det hände också förstås, och det tänkte vi försöka sammanfatta i detta inlägg. Välkomna till 2021:s årskrönika!



Januari: Året började snöfattigt, men några flingor singlade ned så att barnen ändå kunde åka lite på kullen i trädgården. Vi rörde oss i Rankås med tipspromenad och Pokémon-jakt, världens bästa Lin hade födelsedagskalas med Elsa-tema, barnen gjorde det bästa med den lilla snö som väl föll, vi fyllde semlor med alla möjliga smaker, hade utedag med grillning i trädgården, spelade sällskapsspel och Isa var flitig med sitt läslovsbingo och läste både inom- och utomhus. Sia växte i magen och väntan kändes lång. Genom ihärdigt vattnande av vårt trädäck (måste sett tokigt ut) fick vi en liten isbana för barnen att åka skridskor på. Och sedan kom det äntligen lite mer snö! Liten blev stor när det var dags för Lin att skolas in på förskolan, hemmaskola, pyssel och bak, barnen vann i en lokal tävling och köpte godis för hela slanten, vi målade om i Lins och Sias rum och efter ett långt uppehåll drog äntligen friidrottsträningen för Ian och Isa igång igen. MVC-besök för Jenny och Folktandvården för Loe, som ramlat och spräckt läppen, men tänderna var det ingen fara med. Isen la sig på Örlen och skridskoåkningen där var minsann något annat än vårt lilla trädäck. Och barnen var kreativa tillsammans och byggde med lite hjälp en liten dockteater, där de framförde en egenskriven pjäs med målade dockfigurer - kul!



Februari: Snön fortsatte att falla till barnens glädje, Isa firade 100 dagar i skolan, vi började ladda inför årets Mello och fick oväntat besök av Sommarskuggan! Vi byggde konstverk i trädgården av färgglada isblock, Jon deltog tidsenligt nog i sitt första Zoom-möte, ett webbinarium om skogen, vi vann goa Göteborgs-kex och Isa blev dagens hjälte när hon stoppade bussen så att Ian hann med den. Mello-tåget rullade vidare och Alla hjärtans dag firades. Sportlovet präglades även det av restriktioner, men tack vare påhittighet från kommunen kunde barnen aktiveras med en hel del ändå, och vi åkte både madrass och skridskor. Lin besökte tandläkaren, vi åt semlor och kollade på Trolls 2, fixade hotellfrukost hemma och gick X-rundans tipspromenad i Rankås. Barnen knåpade ihop ett sällskapsspel, solen började åter värma, Sia bökade i magen och höll Jenny vaken om nätterna, barnen fortsatte tillverka egna spel, sista snön skottades bort, sommarleksakerna kom fram och barnen hoppade fram våren i studsmattan.



Mars: Våren fortsatte sitt segertåg och Jenny fortsatte att hitta på nya kreativa sätt att aktivera barnen och sig själv i väntan på bebis. MVC-besök, pyssel, bak (och på tal om bak var Loe lika ärlig som alltid om mammas...), vi vann en hel låda med godis och snacks i en Mello-tävling, Lins utvecklingssamtal på förskolan gick bra, Ian blev Veckans stjärna i klassen, vi firade 19 år tillsammans och världens bäste Loe fyllde 5 år. Miniorerna började om, Ian skymtade förbi i Mello, vi promenerade på Prästberget, ett blåmespar började spana in vår TV-holk, ännu ett MVC-besök och snön gjorde en ovälkommen comeback. Vi påskpyntade, åt egengjorda langos, rockade sockorna och hämtade ut husvagnen. Tomatfröna hamnade i jorden, gatorna sopades, våfflor slukades, Isa fick med sin bild av Draken i Bolibompa-appen, studsmattan gick varm i vårsolens glans, vi hade hela Billingen bikepark för oss själva och Påskharen skickade en liten "pre-påskhälsning".



April: Påsklovet inledde månaden med diverse kommunledda aktiviteter i närområdet såsom hinderbana, påskpyssel, godisäggjakt och räkna påskfigurer i Rankås. Påskharen hade anordnat en egen äggjakt till barnen hemma, det blev tipspromenad i Rankås och provåk i cykelarenan där och vi testade årets glassnyheter. Vårtecknen fortsatte dyka upp och den geggiga trädgården torkade så sakteliga till. Lin lärde sig cykla utan stödhjul, vi fortsatte bränna energi till fots "Tidan runt", på inlines och cykel på lekplatser och skolgårdar, snön narrades igen, husvagnen fick nya däck (på tiden!), vi fick en fin blöjtårta från vänner och Ian sålde majblommor digitalt. Barnen nappade på idén med godisstopp i några helger och blåste såpbubblor, Jenny var på sista MVC-besöket, både Loes logopedbesök och Isas utvecklingssamtal skedde digitalt men Loes 5-årskontroll på BVC blev i varje fall på riktigt. Och nej, nej, nej: mer snö! Ian och Isa vann ett sällskapsspel, vi gjorde de sista förberedelserna inför Sias ankomst, Loe och Lin hade fixardag på förskolan, Jon gjorde PCR-test (negativt) inför det planerade kejsarsnittet, första utomhusträningen för Ian och Isa på friidrotten och på månadens sista dag kom så vår efterlängtade lilla skatt, Sia!



Maj: Första maj fick barnen träffa sitt nya syskon för första gången, och hela familjen samlades hemma igen. Förståeligt nog ägnades nästan all tid åt det senaste tillskottet, men allt var inte bebislycka. Corona var alltjämt närvarande och Ian och Isa tvingades göra obehagliga PCR-test, tackochlov negativa. Blåmesparet la ägg i TV-holken, Sia blev utskriven från BB, Jenny blev kvitt de svidande Fragmin-sprutorna, alla ville gosa med Sia och tro't eller ej: det kom mer snö! Förlossningsberättelsen skrevs, chokladbollens dag firades och Loe gick i sina äldre syskons dobbade fotspår och började i Landslagets fotbollsskola i Hörnebo. Vårens familjebild gick i gult och togs i stadsparken under blommande körsbärsträd, det blev oväntat varmt och premiärbad i Örlen med efterföljande kubb, vi lyxade till det med bortlejd fönsterputsning (utsidorna bara, men ändå) och fortsatte mysa med Sia. Förskolans dag firades, vi fixade lite nytt i hemmet, svensk färskpotatis fanns äntligen att avnjuta, Jon fyllde år och äggen i holken kläcktes. Efterlängtad premiär i hammocken och Miniorerna avslutades, sista någonsin för Ian som blivit för stor. Barnens lekkulle förbättrades med en liten trappa, Sia fick sitt vårdträd (ett japanskt körsbärsträd) och två björnbärsbuskar planterades också. I Kyrkobladet publicerades intervjun med vår familj och efter åtta år skaffade vi äntligen en ny, större pool - med fönster!




Juni: Sia växte sig allt större och syskonen premiärbadade i den nya poolen. Värmen började så sakteliga värma upp oss frusna stackare, och det blev rabarberpaj och poolhäng med mera uteaktivering, häcken mot gatan kapades ned till halva höjden, vi gjöt fågelbad av rabarberblad, barnen gick på sommarlov (Isa slutade förskoleklass) och vi prövade lucköppning i juni - med Instabox. I TV-holken överlevde två ungar och lämnade boet, vi satte upp en redskapsbod för barnens utegrejer, barnen fick vara med i Grannen Måns musikvideo i premiäravsnittet av Sommarlov men underbart är kort - lite som Sveriges deltagande i årets fotbolls-EM... Ian och Isa var på Sommarskoj i Östankyrke och samma dag startade sommarens veckolånga friidrottskola för dem och Loe. Sias viktkurva fortsatte uppåt och både BVC- och MVC-besök fortlöpte utan bekymmer, vi vann en glasvas från Postkodlotteriet, det varma vädret var jobbigt nattetid men pool och waterslide svalkade på dagarna och det blev säsongspremiär för oss på Skara Sommarland. Barnen var kreativa och målade tavlor i trädgården, vi firade midsommar, tältade i trädgården, firade världens bästa Isa på 7-årsdagen och studsade runt på Hop N Pop i Skövde, där vi bokat hela hopparken för oss själva en hel timme - mycket roligt! Dessutom hann vi med ett bad i Hammaren innan juni var slut.



Juli: Säsongens första resa med husvagnen skulle dessutom bli vår hittills längsta: till ett regnruskigt Vimmerby där vi besökte Astrid Lindgrens Värld och sov över på campingen bredvid - dock utan förtält. Lin blev tre och ett halvt och lärde sig vissla, Sia fick ett jättesött sängöverkast som Camilla i Timrå virkat till henne, Youtube tog bort en av våra videos men la ut den igen efter vårt överklagande - rätt ska vara rätt! Det blev ännu en tur till Sommarland där Jon åkte Snake efter lååångt köande, barnen körde gokart och åkte Rodeo (men inte långt därefter stängdes den attraktionen för gott på grund av en olycka). Samma kväll blev vi sånär "spoofade" när en bedragare ringde Jenny och utgav sig för att jobba på Nordea. Barnen fick varsin Sommarskuggan som gosedjur och varsin gymboll till trädgården, där det även sattes upp en armgångsbana. Barnen provade att paddla kanot i Karlsborg, just när ovädret bröt ut... De fick dessutom en egen uppblåsbar båt att lära sig ro med, Loe och Lin var på sagostund i det gröna utanför biblioteket, Isa hade "halvegendag" och klippte och färgade håret hos frisören, vi hade cirkus och spelade Mölkky och badminton och sköt Nerf i trädgården, streamade Häxorna och såg Sune Uppdrag: Midsommar på bio. De större barnen tog sig igenom en gymhinderbana, Loes halva egendag blev minigolf och lunch på Burger King, Ian tappade en tand, Lins halva egendag blev ett besök på leksaksaffären och Mini-Zoo, medan Ian fick Laserdome och fika i Skövde. Det blev en del högläsning för barnen ur olika böcker, mycket trädgårdschill och vi skaffade oss till slut en lövblås. Isa lärde sig hula-hula med rockring och vi plockade tillräckligt många blåbär att de räckte till en paj. Mer häng i Hammaren med bad i Vättern, liksom hemma i poolen, Ian provade padel och vi testade klättring i den låga höghöjdsbanan i äventyrsparken i Skövde. Ians bästis flyttade glädjande nog tillbaka och de lekte ihop, vi gjöt fler fågelbad och några pumpor, Isa målade mängder av fina teckningar och vi åkte på husvagnscamping till Kristinehamn. Jenny fick omdömet "jättefina tänder" och billigare frisktandvård (på tiden!), lekplatshäng, tuttifruttiglass och boxbollen på huvudet roade. Vår älskade hammock fick en välförtjänt TLC (tender loving care), Ian körde grästrimmer och Loe gjorde pricktest på sjukhuset för eventuell nötallergi, utan tydligt resultat. Vi fortsatte campa i Värmland, denna gång på Skutbergets camping i Karlstad, där vi bland annat besökte Lars Lerins Sandgrund, hälsade på Lilla Anna och Långa farbrorn och alla de andra i Sandbergs sagovärld på Värmlands museum, och kanske häftigaste av allt: flög en rundtur med helikopter! En innehållsrik sommarmånad som avslutades med utomhusdop i Högåskyrkan för sötaste lilla Sia.



Augusti: Trädgården grönskade så det stod härliga till, och i högsommarvärmen gick vi traditionsenligt igenom barnens höst- och vinterkläder. Jon köpte begagnad babysitter i Lidköping och besökte Hindens rev. Årets fjärde och sista campingresa gick till Nossebro, en dold skaraborgs pärla på "schlätta" där vi badade och trivdes och där det i det lilla samhället lite otippat står världens största sax! Efter hemkomst väntade den alltid lika tråkiga slutstädningen och tvätt av alla sängkläder i husvagnen och den vemodiga väntan på vinterförvaringen. Vi gjorde introt till våra filmer på Youtube, körde vattenkrig och waterslide i trädgården, spelade fotbollsgolf i Mofalla och minigolf i Tibro, badade på Guldkroksbadet i Hjo, åt på Moster Elins glassrestaurang, höstpreppade med nya gummistövlar till barnen, spadag hemmavid och kvällsdopp i Örlen. Vi hyrde en gympahall för att bränna lite energi, precis som löpning i Rankås och cykeltur på det. Bilen gav oss skrämselhicka när den på fredagen den 13:e larmade för två olika felkoder men sedan hände guschelov inget mer med det. Desto roligare var det att äntligen få till ett besök på Sommarland - med bad! Det blev en heldag med en massa åk i tivolidelen också. Vi testade att göra egen glass som ett Alfons Åberg-experiment, besökte Baggeboskolan och lekte där, friidrottsträningen och fotbollsskolan började om, barnen vann i ännu en tävling (riktiga turungar vi har!) och Ian och Isa började om skolan igen - Isa i ettan och Ian i trean. Sommarland hade dock fortfarande öppet, så ännu ett besök där och lite mera poolhäng hemmavid lyckades vi klämma ut av denna sommar. Loe och Lin började om förskolan, Jenny trollade, körde bildbingo och mycket annat, vi påbörjade röjet av utesakerna i passande regn och rusk: pool, studsmatta, hängmattor, leksaker och annat fick tacka för sig för denna säsong. Sista dagen Sommarland hade öppet var vi där, badade och åkte saker, kollade på ambulans och brandbil och red på riktiga hästar. Lin blev fyra månader och var på BVC-besök, Loe fick oväntat hjälpa till att klippa bandet och inviga Tibro biblioteks mysiga barnavdelning innan det blev sagostund med godis och så var denna månad, tillsammans med ledighet och värme, slut.



September: Ett coronasäkert och lite ovanligt Höstterrängen drog igång i Rankås, med fri start och inga nummerlappar. Det blev Ninjabana på Ånaplan under Tibro PEP-vecka och ett fysiskt besök för Loe hos logopeden i Skövde. Sia visade sig uppskatta hammocken lika mycket som resten av familjen, Jon lämnade blod, storstädning av huset, gjorde balansbrädor av gamla däck och testade nya kamerans superzoom men ingen gubbe i månen. Onödigt och ångestfyllt krångel med skolan då dels Ian hamnade på fel buss, klev av och gick längs med den tungt trafikerade 49:an hem och dels när Isa senare tvingades göra ett obehagligt coronatest helt i onödan. Desto roligare när barnen sprang PEP-loppet på Ånaplan och filmteamet bakom Göta kanal 4 livade upp i ett annars hösttrött och pandemislitet Karlsborg. Jenny fyllde år, oklart hur många, och vi firade Ians 9-årsdag med födelsedagskalas tillsammans med bästa kompisen som övernattade. Det blev hemmaversionen av Bäst i test och Lego Masters Sverige, tårtkalas och presenter. Vi testade amerikanska pannkakor (eller händelsevis plättar), Loe hade avslutning på fotbollsskolan, vi deltog i Håll Sverige rent-dagen och det blev ett vemodigt farväl till husvagnen som ställdes in för vintern. Vi kom med i SLA igen i en artikel om Höstterrängen, barnen började på Bamsegympa (Stor), livat utanför huset när gatan skulle asfalteras om, vi testade magnetfiske i Tidan, barnen fick pokalerna från Höstterrängen hemlevererade av arrangören i egen hög person, och vår gamla slitna soffa hämtad från Värnamo byttes till slut ut mot en helt ny, också den hemlevererad. Snipp snapp snut så var september slut!



Oktober: Loe simmade i sina äldre syskons kölvatten och började i simskola på Moliden i Karlsborg. Isa började i dansskola, vi gick på svampplockartur och firade Kanelbulles dag ute i skogen. Föräldramöte och Lära känna-samtal för Isa på Baggeboskolan, förberedelser för antågande Halloween och uppe på Billingen fick barnen springa Barnens Vasalopp och testa skidåkning - och hamnade i tidningen igen... Familjecentralen öppnade inomhusverksamhet igen och efter åtta år kunde Jenny vara med Sia på babylek. Mer halloweenpyssel, cykeltur i vackert höstväder och Tibro ljusvecka drog igång. Det blev flera besök på olika platser, och veckan avslutades för vår det med promenad i Rankås längs ett ljussatt 2,5-kilometersspår och avslutande skogsdisco. Öppet hus på Baggebo, Ian började samma kväll bordtennisträning, Sia blev halvåret gammal (huj vad tiden går!), Herbert blev 1652 gräsklippningstimmar gammal och fick gå i vinterdvala. Oktober avslutades med en spökvandring inne på Commerce och ett söt-läskigt halloweenfirande hemma med rekordmånga bus eller godis-påringningar på vår dörr, monstermat och en lagom skrämmande spökpromenad i trädgården.



November: Höstlovet var fyllt av aktiviteter, alltifrån att dekorera cupcakes på fritidsgården Dojan, sagostund på biblioteket, danspass för Isa, allmänhetens åkning i ishallen och cirkusshow, till Myskuslig dans på Isas dansskola för alla barn (som för femtielfte gången hamnade på bild i tidningen!). Lite barnarbete blev det också i och med lövräfsningen i trädgården, bilen gick igenom besiktningen, Loe fick också godkänt hos tandläkaren, vi besökte för första gången EKO i Skövde, mer Bamsegympa och även lärarledd träning för de större barnen på X-fit Kids. Bad i Karlsborg (Sias första dopp i bassäng), julkortet togs, julsakerna togs fram rekordtidigt i och med Jons USA-resa (fast granen fick vänta), mer skridskoåkning i ishallen, munkar från torget, julmust och lussebullar och i slutet av höstlovet fick det bli ett jourbesök hos tandläkaren i Skövde då Isa lite oturligt slog ut två redan lösa framtänder vid en uteaktivitet. Mer ved hämtades, stora lilla Sia testade badstolen i badkaret och syskonen åkte madrass på den frostnupna kullen. Vinterstudion började om och Jon åkte på en lång jobbresa till USA. Det blev en kämpig tid för familjen, med coronatest och många andra "vardagsproblem", men tack vare Jennys påhittighet och till synes outtröttliga driv (och hemleverans från Ica) löste sig det mesta. Isa hade avslutning på Barndansen, och hennes "plus 2" blev Jenny och Lin som enhörnings-Tingeling. Förstås. Avslutningarna fortsatte med sista Bamsegympa-passen och första snön föll. Vi testade godis från USA (som senare skulle visa sig finnas på EKO i Skövde...), vår husnisse Julien flyttade in med sin egna adventskalender och övervakningskamera och bjöd oss till Stellas lekland där vi inte varit på evigheter. Sista novemberdagen blev Sia sju månader, Ian hade namnsdag och vi trettonårig bröllopsdag.


 


December: Nissen Julien hade varje dag ett nytt bus i sin adventsbuskalender, men han var ju lite snäll mellan varven också, som när han första dagen bland annat lämnade varsitt par med skidor till barnen. Dessa blev en succé! Men månaden bjöd på mer än bara nissebus. Loe var på sitt sista besök till logopeden, eftersom han gjort sådana framsteg och det var ju glädjande besked. Nu skulle vi bara fortsätta träna hemma, och inte långt senare satt även r:en. Det byggdes pepparkakshus och premiäråktes på nya skidorna nere på Ånaplan, vi fixade vår alldeles egna och unika Rudolf, önskelistor postades i det julfina Gamla Tibro, Ian fortsatte med pingisen, Sia gjorde sitt första pulkaåk, julkorten postades, pepparkakor bakades och Loe och Lin hade luciafirande på förskolan. Sista avslutningen blev Loes simskola, där han fick visa upp sina färdigheter för inte bara pappa utan även mamma, Lin och Sia och lämna Moliden med diplom och simmärken. Nissen forsatte sina bus, vilket vissa dagar ledde till filmmys med popcorn eller hämtmat och sällskapsspel. Kommunens jullovsprogram drog igång och barnen roade sig med både ett för- och eftermiddagspass i sporthallens hoppborgar och hinderbana. Det snickrades ihop mer ätbart pyssel som minipepparkakshus och jordgubbstomtar, ett jättecharmigt 1000-bitarspussel med detaljrikt jultema lades och barnvagnen julpimpades med årets "villhöver-grej": en stor tomteluva över suffletten.  Dan före dopparedan blev det Bingolottos uppesittarkväll med fem nitlotter men föreningslivet stöttade vi ju i alla fall. Julafton firades coronasäkert hemma med god mat, Kalle Anka och julklappar - en riktig Svensson, Svensson-jul med andra ord. Det Tareq man ju inte bort i första taget... Det vi däremot tog bort i väldig hast på juldagen var alla juldekorationer, som fått sitta uppe ovanligt länge ändå på grund av Jons USA-resa. Minus utebelysningen då, som ju frusit fast. Julledigheten fortsatte med ett oväntat långt tandläkarbesök för Isa, mer hinderbana och hoppborgar i sporthallen och 700 meter skidåkning i Rankås pudersnö. Nyårsfirandet förbereddes med diverse lekar och andra upptåg, lite mer snö föll för att bara töa bort direkt. Sia blev åtta månader och på årets sista dag åt vi gott och gjorde roliga saker, spelade Bingolotto och inväntade tolvslaget och fyrverkerierna. Ännu ett udda år var därmed slut.



Vi önskar alla våra bloggläsare
ett gott nytt 2022!

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards