jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under augusti 2015

Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 augusti 2015 19:30

Så blev det äntligen av att vi ordnade med en canvastavla med personligt motiv. Vi har inte ens gjort detta på barnen fastän det känts som något som skulle vara fint att ha. Nu blev det ett familjefoto och kanske att det blir fler sådana här förstoringar framöver.


Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 augusti 2015 19:25


Vår lokala klädaffär öppnade dörrarna för VIP-kunder i eftermiddag. Under en stund var jag där, för när de öppnar upp för alla (medlemskapet "kostar" inte mer än att man får ange sin mejladress...) så brukar det bli proppfullt med folk och dryg kö till kassan. Det här gick smidigare och jag hittade en del - bara till barnen. Jag har så smått börjat planera Ians förskolegarderob och nu blev det en del inköp för en regnig höst. Mest nöjd med ett par fodrade stövlar. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 augusti 2015 19:24

Jon fick dammsuga till Queen och I want to break free...


Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 augusti 2015 13:27

Under förmiddagen var vi i skogen. Nalle gillar ju det och när vi inte rör oss på så stora områden passar det honom ännu mer. Han vill gärna lägga sig ner och vila ibland. När barnen är med kan vi ju inte vara i så svår terräng heller så då passar det hans leder också när det mest är mjuk mossa att gå i.

Den här gången hittade vi inte så många smultron som sist. Det blev några få på botten i en burk som Isa nöjt satt och mumsade på medan vi andra letade svamp och blåbär. Hon åt i och för sig en del blåbär också - och det avslöjdes på såväl kinder som kläder.

Blåbären plockades med bärplockare den här gången så det blir lite att rensa, men vi ville få tag i en större mängd.Om det blev mindre med smultron den här gången så blev det istället fler kantareller. Vi var nöjda med de som vi hittade på egen hand...... men i Karlsborg träffade vi på en av Jons kollegor som också varit på svampjakt. Han hade haft betydligt större "tur" än oss och hade hittat många, många fler. Och så plötsligt slängde han fram en av sina plastpåsar till oss och sa att vi fick den - fylld med över dubbelt så många kantareller som vi hittat.

Kantareller är ju ett väldigt attraktivt "byte" så det kändes väldigt stort att bara få en massa kantareller så där. Vi tackade ju förstås, men ändå. Väldigt snällt och det gladde oss verkligen.Under dagen får vi nu se till att få både svamp och blåbär rensade och lösa det lyxiga bekymret med vad vi ska göra med alla dessa delikatesser. Svampstuvning på varma mackor och blåbärskräm kanske...? /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 augusti 2015 13:24

Det har inte blivit så mycket gjort på lekbussen under en tid,

men nyligen togs det nya tag och bland annat ratten kom på plats.

Ian saknar dock fortfarande hjul. Isa verkar nöjd ändå.
Isa
Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 augusti 2015 21:00

Det har kliat i fingrarna ett tag nu när det kommer till att blanda sig i den pågående debatten startad av tandläkaren som dödade lejonet Cecil. Åsikterna kring detta är många och här kommer min.

Cecil är död. En tragedi i sig som skulle vara lättare att acceptera om anledningen varit för att försölja en svältande familj och inte för att en tandläkare, vars vett inte når länge än en av hans tandrötter, behövde en utmaning. Om tillvägagångssättet nu kan räknas som en utmaning. Resan i första klass till Zimbabwe kanske var oerhört ansträngande för honom utan såväl champagne och hummer som rysk kaviar och fluorskölj... 

Cecil är död och det enda som i efterdyningarna i alla fall kan betraktas som positivt är de pengar som rullar in för att hjälpa utsatta djur. Cecil är dock död, men det är även en oerhört stor mängd andra djur som vi inte kan anklaga tandläkaren för.

Mänskligheten har utrotat flera djurarter, är på väg att utrota fler och dagligen kastas stora mängder köttvaror. Det här är också sorgligt. Särskilt när det är så många människor som svälter. Min förhoppning är att Cecils död kan leda till en större uppmärksamhet kring matfrågan i världen.

Tyvärr har strålkastarna inte riktats åt det hållet än och istället handlar inläggen mer om dödshot riktade mot tandläkaren och om att han borde gå samma öde tillmötes som det dödade lejonet. För tydligen är alla andra så fria från synd att de har rätt att uttala sig om detta. Andra menar på att det är företaget som anordnade jakten som borde ställas till svars, samtidigt som flera jaktföretag berättigar sin affärsidé. För många av dem har ju flera anställda. I ett fall läste jag att ett av de många jaktföretagens ägare var övertygad om att de anställda annars skulle vara tjuvskyttar. Hur de nu kan veta det... Jag menar att det måste finnas andra sätt som inte går ut på att tjäna pengar på onödigt machodödande.

I en annan ringhörna uttalar sig kända svenskar om hur de ser på jakt. Leif GW Persson och Jan Guillou jagar gärna men deras åsikter går isär när det kommer till jakt på lejon. GW Persson har inte jagat lejon medan Guillou har gjort det. GW har å andra sidan varit i Afrika och jagat vildsvin. Om de dödade djurens kött kommit svältande, eller någon överhuvudtaget till nytta förtäljs inte. I det stora hela görs det bara skillnad på de båda djurarterna.

Jag tycker att det är fel att tjäna pengar på djur när det rör sig om såväl cirkus som nöjesjakt. Djur hör inte hemma på cirkus och det borde inte vara ett nöje att skjuta djur.

Så innan nu "vanliga" jägare jagar upp sig så vill jag meddela att jag delar tankarna kring jakt. Jag skulle aldrig äta köttet, men djur som fiskas (inte under extrema kommersiella fiskeformer som bedrivs) och ordnad jakt som pågår i vår natur är att föredra. De djuren har levt vilt, det liv som det är tänkt. Fast jag inser även att det måste förekomma gris- och nötuppfödning och liknande. Människor måste försörja sig men djur ska inte bara avlas som matbitar och inte heller levande transporteras runt som varor.

Cecil är död och var aldrig tänkt att bli mat. Däremot är det många andra djur som är tänkta att bli mat som aldrig blir det. Mat slängs, medan människor svälter. Vi behöver inte äta så mycket kött som vi gör. Vi behöver ta bättre hand om vår jord och alla dess varelser. Min övertygelse är att om tillgångarna kan fördelas på ett mer rättvist sätt kommer vi alla att ha så att vi klarar oss.

Människor och djur kan leva, och djur kan och måste dö, men under kontrollerade former med så lite lidande som möjligt. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 augusti 2015 17:15

Tyvärr inte våra, men vår lokala delikatessaffär sålde just svenska plommon. Jag hade sett inlägget om detta på Facebook och lockades dit. Väldigt god smak. I butiken hittade vi även ett fint fågelbad. Inte för att någon kanske är så badsugen just nu, men det eviga regnandet lär se till att det alltid är påfyllt i alla fall... /Jenny


Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 3 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi finns på Youtube

jennyjontube

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se