jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg den 6 mars 2023

Av Jenny och Jon Sjöberg - 6 mars 2023 10:45

Samtliga var lite rastlösa så vi slängde spontant ihop några uppdrag i härlig Bäst i test-anda. Ian och Lin fick bli det blåa laget, medan Isa och Loe blev lag lila. Sia var maskot, Jon testledare och karategubben och jag höll i trådarna. Med fantasi, googling och enkla medel fick vi ihop tio utmanande test.



Här kommer en lista på testerna som vi gjorde ifall det kanske kan bli inspiration för några andra, eller för oss att köra igen.

1. Karategubben är en favorit i BiT och vi körde just denna men båda lagen löste uppdraget superfort. Isa faktiskt på första frågan för sitt lag! Så det tog bara 5,5 sekund för dem, men det blåa laget var inte långt efter med sina 20 sekunder. Det skulle lista ut att Karategubben skulle cykla i eftermiddag.

2. Nästa uppgift var att ställa sig upp när det gått 60 sekunder. De körde i lag och det vinnande laget var det med minst tidskillnad.

3. Sedan gällde det att hantera en sax och att klippa rakt. De skulle klippa varsitt papper så rakt itu som möjligt. Vi mätte sedan skillnaden och det lag som klippt sina papper mest rakt fick poäng.

4. Men så kom den absolut svåraste uppgiften, den som på pappret verkade lättast. Laget skulle med enbart sina kroppar och utan att ligga på den smälla sitt lags ballong genom att trycka den mot varandra. Vi startade en filmkamera för att verkligen kunna gå tillbaka och se vilket ballong som small först... men när det gått en kvart bröt vi filmningen då vi insåg att det inte skulle bli så tajt. Sedan dröjde det ytterligare några minuter innan lag lilas ballong gick sönder.


5. En klassisk kurragömma var också med, men barnen tävlade i lag och första laget där båda deltagarna blev hittade förlorade. Testledaren väntade utanför och efter 1 minut och 30 sekunder ringde han på dörrklockan och kom in för att leta. Här blev det spännande då testledaren hittade en i varje lag först...




6. I det senaste avsnittet av BiT körde de Fruktmemory och här blev det en variant av det, fast med duploklossar. Varje deltagare fick nio olikfärgade klossar som skulle placeras enligt instruktionerna.


Ordergivning:
Lägg en grön kloss på stolen.
Lägg en blå kloss på bordet.
Ställ gubben på en grön kloss.
Lägg en gul kloss på golvet.
Lägg en brun kloss innanför dina kläder.
Flytta gubben till den orangea klossen.
Lägg ett djur bredvid en gul kloss.
Låt den lila klossen ligga kvar.
Ställ den röda klossen på din fot.
Flytta klossen du la först till bordet.


Instruktionerna lästes upp rätt så snabbt och efteråt räknade vi ihop vilket lag som hade flest klossar på rätt ställe och det laget fick poängen. Detta hade vi testat innan själva och fotat av var klossarna skulle vara så att rättningen skulle gå lite smidigare.

7. Korv eller finger - det var nästa aktivitet. Testledaren stod med ryggen mot och ögonbindel på, sedan gällde det för barnen att i tur och ordning peta på testledaren (vi begränsade området till tröjan) med antingen sitt finger eller korven. Efter det gällde det för testledaren att gissa vad det var han blivit petad med. Gissade testledaren rätt åkte deltagaren ut, gissade testledaren fel fick deltagaren var kvar och deltagaren fick ställa sig sist i kön för att fortsätta.

8. Utan testledarens vetskap fick barnen välja en lapp ur skålen och sedan på två minuter dega det som stod. När tiden var slut var det testledarens tur att lista ut vad respektive barn hade degat. Poäng till laget som fick flest rätt. Vid lika får man väl lösa det på det sätt som passar bäst...

9. Hitta lösenordet och testledaren i mörka källaren var det näst sista påhittet. I paren fick de gå ner med varsin ficklampa i den mörka källaren för att hitta fyra A4-papper med en bokstav på varje, lista ut lösenordet och leta upp eller gå till testledaren om man redan hittat honom och berätta lösenordet. Tiden startade när de gick ner i källaren och stoppades när lösenordet var förmedlat. 

10. Eftersom det var ostbågens dag igår passade vi på att uppmärksamma det med den sista utmaningen. I en glasburk hade vi lagt x antal ostbågar och på långt avstånd skulle barnen försöka göra en uppskattning av hur många ostbågarna var. Sitt svar lämnade de sedan lagvis och närmast vann. Laget som vann hade gissat fel på 44 stycken, men de var ändå närmast och det var ju det som räknades. Ostbågarna fick de sedan äta upp.


Lite mindre än 3 timmar tog dessa test och barnen blev utmanade på samarbetsförmåga, klurighet, uthållighet med mera och vi fick den dagen att gå lite fortare. /Jenny


Allmänt · Ian · Isa · Lin · Loe · Sia

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards