jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under mars 2012

Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 mars 2012 17:15

Vi har blivit utmanade av Caroline, mamma till Elias! Utmaningen går ut på att vi ska berätta fem saker som ni inte visste om oss. Men vi bjuder på 15 saker som ni, förhoppningsvis, inte har någon aning om. Vi har gjort varsin lista, samt en för oss tillsammans.


Jennys lista:
1. Jag har aldrig varit full.
2. Mitt specialarbete i gymnasiet handlade om Formel 1.
3. Jag har haft tre tandställningar: nattmössa, gångjärn och räls.
4. Venkatetrar i händerna ger mig ordentliga rysningar. 

5. Jag har spelat fotboll i sju år. Länge sedan jag slutade nu dock...


Jons lista:
1. Jag är vänsterhänt. Men jag spelar gitarr som en högerhänt.
2. På tal om det spelade jag gitarr och sjöng i ett band i gymnasiet. Vi var inge' bra.

3. Jag har läst en kurs i ryska. Nu kan jag fråga var toaletten ligger. På ryska!
4. När jag var 16 år tog jag dykcertifikat. Gjorde två dyk efter det. Väl spenderade pengar...
5. Jag lärde mig cykla inomhus. Stort hus!


Vår lista:
1. Vi kunde haft ett barn på nio år idag. Kondomen sprack, men vi tog beslutet om dagen efter-piller.
2. Vi har haft sex olika boställen tillsammans. Många flytter blir det....
3. På tal om sex. Vi har haft sex i ett kopiatorrum...
4. Ett tag var vi besatta av Hem till gården, men slog oss fria efter ett sommarupphåll.
5. När vi skaffade Nalle var vi så uppspelta att vi åkte från omplaceringshemmet utan att betala för honom. Vi kom dock på det efter några kilometer och vände tillbaka.


 


Vi skickar utmaningen vidare och väljer att utmana I hemmets lugn, Lotta, Skrivmoster, Annika och Kristina.

Hoppas att ni antar den här prövningen! Men vill någon annan ta del av denna utmaning så läser vi gärna nyfiket vad ni svarar.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 mars 2012 13:30

Lördagen den 31 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, är det åter dags för Earth Hour. Under en timme kommer stora delar av världen att släcka ned belysningen i en av de största klimatmanifestationerna i historien. Earth Hour startade år 2007 i Sydney, på initiativ av WWF i Australien, som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan. Över 2 miljoner sydneybor och 2000 företag släckte ljuset. Efter detta spreds fenomenet till fler länder, och det växer för varje år.

Earth Hour är alltså, till skillnad från vad många kanske tror, inte en energisparkampanj, utan ett sätt för människor i alla länder att på ett enkelt och synbart sätt visa sitt engagemang för miljön och klimatet. Privatpersoner, företag, städer och kommuner sluter samman och gör gemensam sak för vår jord. Tanken är att öka medvetenheten för miljöhoten, och påverka politiker och beslutsfattare att arbeta mer aktivt i dessa frågor.

Även om många "bara" släcker ljuset, anordnas numera klimatutställningar, filmer om klimatfrågan, politiska diskussioner, klimatutbildningar, klimatsmart ekologisk mat och mycket annat.

Förra året deltog 135 länder och över 5 000 städer, och man räknar med att 1,8 miljarder människor nåddes av kampanjen. I Sverige deltog enligt SIFO varannan svensk, samt tusentals företag, organisationer och över 70 procent av kommunerna. Ett hundratal event ägde rum från norr till söder, med allt från klimatteater, utställningar, fackeltåg, seminarier och debatter.

Vi har deltagit i Earth Hour sedan 2008, och är givetvis även med i år. Vi har väl varit lite överambitiösa och stängt av mer än belysningen, men det är rätt skönt att under en timme sitta i skenet av stearinljus och varken använda TV eller andra eldrivna prylar, bara mysa med varandra. Fast vi är ju inte så hardcore att vi drar ut kontakten till kyl och frys, om nu någon trodde det...Vill ni också anmäla er till evenemanget (det är gratis), eller läsa mer om Earth Hour eller Världsnaturfonden WWF:s arbete för djur, natur och miljö, kan ni gör det HÄR. På WWF:s hemsida har jag även hämtat faktauppgifterna och bilderna till detta inlägg. Vi ses i mörkret! /Jon

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 mars 2012 13:58

På sistone äter jag mat två gånger om dagen, det gjorde jag inte innan babyn, men nu blir jag så hungrig. Och matlagning tar en del tid så ibland får latheten lysa igenom...

På kvällen igår blev det hasselbackspotatis och till lunch åt vi sojakorv och fryst potatismos från ICA. Jag hittade den här förpackningen i frysdisken och IKEA:s frysta mos gillade vi - så varför inte?

Men det här moset var ännu godare och lättare! Moset blev fylligt, smakade som riktigt mos - utan bitar - och jag tillsatte endast lite grädde. Vi gjorde moset i kastrull på spisen men det ska även gå bra i micron. Det var lite svårt att få det varmt, men det här moset kommer vi att köpa igen! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 mars 2012 13:52

Reprisen av Top Model med Tyra Banks sänds oftast samtidigt som jag lunchar. Och jäklar vad jag snyftar ibland till programmen. Men det gör väl alla...? Inte det? Nähä. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 mars 2012 13:30

Idag ringde dietisten upp och beklagade så mycket att mina besök inte blivit av, men att hon blivit sjuk kunde hon ju knappast rå för. Nu var hon i alla fall frisk och jag ställde mina frågor. Dock samkörs inte registren på Vårdcentralen med MVC så de provsvar hon hade att gå på för mig var från -97 och -05. Kändes inte riktigt rättvist, så hon återkom senare när hon tittat på de nya svaren. Blodproven tog jag i slutet av januari, då jag varit illamående och kräkts en del i ganska precis en månad. Jag var ju lite orolig att det skulle synts på värdena... Men mitt järnvärde låg på 137 då, utan att ha ätit järntabletter, och det tycker jag är helt okej. Jag har varit vegetarian i snart 16 år och aldrig ätit något tillskott.

Jag har ingen brist på B12, utan det är mer rutin att det sätts in B12 (även under amning) och folsyra (ej efter födseln) under hela graviditeten när man är vegetarian, och järntabletter får ju de flesta äta ändå.

Nu känner jag mig lugnare och vid nästa besök hos barnmorskan i mitten av maj ska jag ta nya prover. Det ska bli spännande att se vad jag får för svar då när jag ätit alla dessa tabletter.

Dietisten tog dock upp att något som jag skulle behöva få i mig var fettsyran DHA som många får i sig genom Omega 3. Jag äter ju inte fisk och det är inte fiskarna i sig som framställer DHA, utan de får i sig det genom att äta alger. Och det finns tillskott med DHA som är baserade på just alger. Jag fick tips på Deva och Pure one. Men hon skulle skicka hem några papper så får jag kika i dem.

Det var dagens lilla tur in i världen av kostråd. Det känns i alla fall som jag sköter mig ganska bra. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 mars 2012 12:58

Det varmare vädret har kanske gjort fler än oss glassugna? Och Moster Elins i Hjo har jättegod glass. Jag hittade inga öppettider för säsongen 2012 men mejlade turistbyrån i Hjo och fick svar. De öppnar på skärtorsdagen och har öppet hela påsken, samt alla helger i april, maj och även klämdagar. Minst klockan 11-18, men kan också bli längre om gäster och vädret vill.

Hoppas att de kommer att servera de supergoda milkshakarna i år också! /Jenny

 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 mars 2012 08:15

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hittills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett lugnare tempo.
Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag.
Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen. 
Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.
Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.
Nu kan du börja känna dig yr om du ligger på rygg, så försök ligga i sidläge eller åtminstone lutad åt sidan lite. Orsaken till yrseln är att livmodern kan trycka på venen som för blod tillbaks till hjärtat. Använd gärna kuddar som stöd mellan benen, under höften, eller bakom ryggen om du tycker det känns skönt.

Presentation


Vi är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian född i september 2012, Isa född i juni 2014, Loe född i mars 2016 och Lin född i januari 2018.

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se