jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg under januari 2013

Av Jenny och Jon Sjöberg - 14 januari 2013 17:45

... och sjuka människor gör konstiga saker. De kan till exempel kämpa järnet med att få upp en burk med blåbärssylt - helt övertygade om att det är gelé i burken. De kan också göra ett försök att få med digitalkameran i tvättmaskinen - men misslyckades som tur var i sista stund. De kan ha börjat grunna på var man får tag i en bultsax, för att blixtlåset på fickan var öppet och däri låg ju nyckeln till hänglåset, men i själva verket hängde faktiskt nyckeln på sin plats i nyckelskåpet. Och för ett kort ögonblick kan de komma på sig själva med att stå och rikta fjärrkontrollen mot brasan, ivrigt trycka på on/off-knappen och tänka irriterat: "Varför händer det inget?!?!" Ja, tänk, dessa sjuka människor - så de gör... /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 14 januari 2013 17:30

BVC-väntrummet: Jon och Ian leker med dockorna Brian och Rhianna.


6935 gram och 65 cm lång - så stor är Ian nu. Vi hör knaken från det att han växer... även om vikten börjar plana ut lite nu. 

Vi pratade med BVC-sköterskan om att börja med smakportioner så vi får se om vi kommer igång med det. Att börja med gluten i skydd av amningen nu är bra för att kontrasten inte ska bli för stor när det är dags att börja med mat. Detta kan minska risken för glutenintolerans. Så lite, lite vitt bröd ska vi i alla fall börja med och så småningom puréer.


Berätta gärna hur ni gjorde när ni började introducera "riktig" mat i barnens kost! Tips...?

Ian
Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 17:45

Senaste larmrapporten för oss småbarnsföräldrar och andra att förfasas över, är den otrevliga nyheten att barnmat - välling och gröt - innehåller tungmetallerna bly, arsenik och kadmium. Det är företaget Testfakta som analyserat 14 olika gröt- och vällingsorter, och resultatet är oroande. I vissa fall ligger nivåerna bara strax under gränsvärderna, och ett högt intag av en del produkter kan påverka hjärnans utveckling hos barn. (Vill ni läsa Testfaktas artikel, klicka här.)

Livsmedelsbranschen försöker tona ned allvaret i detta resultat, med argument som att tungmetaller finns naturligt i jorden och sprids till de grödor som man gör livsmedel av, och att nivåerna trots allt ligger under gränsvärdena. Även om detta är sant, ändrar det inte det faktum att tungmetaller inte hör hemma i mat, särskilt inte sådan som våra barn ska äta.

Och trots att tungmetaller förekommer naturligt i jorden, har vi människor en stor del i det hela när det gäller hur vi hanterar tungmetaller i olika vardagsprodukter, alltifrån batterier till termometrar och lågenergilampor och en massa andra saker som innehåller farliga ämnen.

Producenterna känner ofta till de skadliga effekterna av tungmetaller, och har många gånger lyckats minska eller helt fått bort dem från sina produkter. Till exempel innehåller ofta vanliga batterier nuförtiden varken kvicksilver eller kadmium, vilket såklart är toppen. Men det tar inte ifrån oss konsumenter vårt ansvar att ändå ta med batterier och annat avfall till miljöstationen, och inte slänga det hur som helst i samhället eller naturen. Vi har dessutom makten att påverka producenterna till att bli ännu bättre på att ta fram giftfria produkter, genom att bli mera medvetna om vad det är vi köper och ställa krav. För annars riskerar skiten att förr eller senare hamna på våra tallrikar och i våra glas. /Jon



Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 17:00

Mina bröst läckte långt innan Ian var född och det kändes som ett tecken på att det skulle finnas mjölk. För jag ville amma om det gick. Och det har funnits mat till honom, men att komma igång med amningen var inte det lättaste för det värkte så i början!

Och Ian var hungrig jämt kändes det som. De såriga bröstvårtorna smärtade och Ians sugtag gjorde något otroligt ont. Det var nära många gånger att det fick bli ersättning för jag var så trött på smärtan. Men i bakhuvudet fanns det som jag läst om: hur bra det är med bröstmjölk.

Mjölkens innehåll är så väl sammansatt, sånär som på D-vitamin, och bröstmjölken har också en positiv inverkan på immunförsvar och mycket annat.


Ian och den inbyggda sugreflexen.


Jag och Ian fick till slut kläm på amningen, och jag helammar. Men nu är han gammal nog för att få smakportioner, att få testa lite annan mat i pyttesmå doser. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar, enligt Wikipedia, att amma barn tills att de är sex månader och därefter komplettera mat med amning i minst ett år och upp till två år (eller mer). Nu är det ju inte alla som kan amma, fastän de gärna vill. Och alla vill inte amma fastän de kan.

Vi har inte beslutat om hur länge jag ska amma, men så länge att det börjar röra sig om år tror jag inte att det kommer att bli.


Jag funderar på hur ni ställer er till amning. Hur har ni gått till väga och så vidare? Vi startar upp en liten omröstning här bredvid där ni gärna får klicka i hur ni har gjort/vill göra/velat göra. (Omröstningen riktar sig av förståeliga skäl till kvinnor och ni med flera barn får väl dra till med det svar som ligger närmast i tiden.) Det sker anonymt men möjligheten finns ju också att lämna en kommentar till det här inlägget och berätta om hur ni ser på amning. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 12:41

Call of the wild. Nalle ligger gärna och myser och tittar in i elden.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 12:30

Jag är ingen Hawaii-Svensson, utan gillar att pröva annorlunda (knepiga enligt Jenny) pizzasorter. Eftersom jag äter vad som helst, har mina pizzor ibland sett ut som rena grönsaksland, fiskodlingar och allmänna hopkok av lite av varje.

Denna pizza fanns inte på menyn på vår favoritpizzeria, men de var snälla nog att göra en ändå, trots att vi gjorde våra beställningar mitt under rusningstid. (Jenny tog en falafeltallrik med sås på. Modigt...)



Kycklingkebab med stekta champinjoner och mycket vitlök. En ny favorit! Fast mina favoriter varar tyvärr inte så länge. Inom kort drabbas jag säkerligen av ännu en udda nyck, som de stackars pizzabagarna kommer att få huvudbry av. Hmm... är jag inte lite sugen på rödkål...? Ja! Det kan funka... /Jon

Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 12:15

När vi började leta runt efter en doppresent till Ian insåg vi ganska snart att det fanns massor med olika varianter att välja bland. Men vi ville ha med så mycket information som möjligt och hittade en dubbelfotoram från Da Capo som passade oss, och vi beställde den hos Smycka.

I ramen fanns plats för namn, vikt, längd och klockslag vid födseln, datum för dopdagen, plats för ett foto och även ett litet fönster att placera första hårlocken i.

Vi vågade dock inte beställa presenten innan dopet varit i fall det skulle bli något fel - gravyr är dyra grejer... Och i och med alla helger så tog det lite tid innan vi fick hämta fotoramen men det spelade ju ingen roll. Vi är jättenöjda och nyfriserade Ian också. ;)

Ian
Av Jenny och Jon Sjöberg - 13 januari 2013 12:00

Julia Berg skrev ett inlägg där hon berättade att hon gjort cake pops och det lät alldeles för gott och enkelt för att vi skulle kunna stå emot... ;) Så vi har kladdat så det stått härliga till för att kunna få mumsa på dessa små goda sockerbomber... som inte blev särskilt snygga.

 

 

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards