jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg under maj 2015

Av Jenny och Jon Sjöberg - 19 maj 2015 06:15

Jag tyckte att barnens bygelskydd som jag beställt någonstans ifrån började se lite slitna ut och ville gärna testa på att göra egna. Det gick väl så där och självklart hade det gått att vara mycket mer noga, men för att använda till de här kladdungarna fungerar de fint som extra färgklick. /Jenny


 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 18 maj 2015 18:00

Vi kan ju inte påstå att vi är tidigt ute när det kommer till potträning, för nuförtiden "pottränas" ju bebisar. Vi har hört talas om t.ex EC. Det är dock inget vi testat, men vi har gjort försök tidigare att få Ian blöjfri. Men att vi har varit lata i kombination med att han inte känts redo har gjort att vi hejdat oss. På BVC fick vi rådet att låta det bero lite och inte alls prata om det med honom i några månader.

Sagt och gjort.

Förra helgen var det varmt ute så då gjorde vi en nytt försök och tog ifrån honom blöjtryggheten. Första momentet var att få honom att förstå vad kissa är överhuvudtaget. Blöjorna är så bra så han är ju sällan kissblöt på det sättet.

Vi har flera pottor men favoritpottan står i badrummet. Det är en från Fisher-Price som vi tycker är väldigt smidig och bäst av allt så spelar den en truddelutt vid kiss och/eller bajs. På så vis är det lättare att veta om det kommit något.



När vi varit hemma och det känts som bra tillfällen har Ian fått vara blöljfri. I början fick han sitta på pottan med jämna mellanrum för att det skulle bli en rutin. Men ibland släppte vi på det och till vår stora förvåning dröjde det inte så länge innan vi började se ett och annat tecken på att han verkade kissnödig. Men det har även skett så stora överraskningar att han själv gått till pottan för att kissa. Gissa om vi blivit glatt överraskade när vi plötsligt hört pottan spela för fullt! För att göra det lättare för honom har han därför inte haft kalsonger på sig utan bara mjukisbyxor när vi tränat så att det ska bli mindre att dra upp och ner.

Han känner sig kanske som en "stor kille" som kan gå in i badrummet och gå på pottan själv. Men helt självklart har det inte varit, det första två dagarna bajsade han inte och det fanns nog en koppling. Till och från krävs det en del övertalning också. Fast nu är han drygt 2,5 år och det går att prata med honom, och förklara och få honom att förstå, det hade nog inte fungerat för ett år sedan.

I början kändes det som att det här skulle kräva träning under en lång tid - aldrig att vi trodde att det skulle komma resultat så fort. Vi siktar in oss på att klara blöjfria dagar och tar nätterna senare. Detta kommer att gå lättare nu när det är varmare ute. Det där med att få någon rumsren är helt nytt för oss, Nalle var 3,5 när han kom till oss och den biten var ju redan fixad.

Vi räknar ju inte med att det är här något som är avklarat bara så där, det kommer nog ta tid och tid ska det få ta.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 18 maj 2015 11:45

Pride-chips Limited Edition

Stockholm Pride 2015 Roasted Garlic & Salt!


 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 17 maj 2015 18:46

  


Vi behövde göra en storhandling och det är ju inte så kul, särskilt inte för barnen eller Nalle så vi började turen med ett stopp i Boulognerskogen i Skövde. Nalle fick erövra lite nya marker, Ian springa av sig och sedan blev det lek och fika på lekplatsen. Men något badväder var det inte, och hursomhelst så var sjön ändå inte påfylld än...


   


Att ta med barnen och åka eller gå till lekplatser är verkligen ett enkelt men mycket givande nöje. Det är ju inte alltid som Ian gillar det vi tycker verkar spännande, utan kan hitta egna saker att roa sig med. Och den utvecklingen är rolig att se. Sedan finns det ju möjlighet för oss att leka lite också, utan barn var vi ju inte lika ursäktade. Idag har åtminstone en utav oss åkt rutschkana...


 


Nu är det snart slut på den här långledigheten, och vi klarade oss friska igenom den även om Ian ikväll vid några tillfällen sagt att han har ont i örat. Då är det bara att använda den alstrade energin till vardagen och ta oss igenom nästa vecka. Och när den veckan är över kommer en av oss ha fyllt år, plastankorna har joggat i ån Tidan, den motorhistoriska dagen i Balteryd har varit, det har varit festavslutning för kyrkans barngrupper och kanske att Måns Zelmerlöw har vunnit ESC. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 17 maj 2015 18:43


Vi är inga storgrillare och faktiskt att vi drar oss en del för att grilla för att det är så smidigt att äta inne där allt är samlat. Men idag drog Jon igång grillen och majs, teriyakimarinerade köttbitar och Lithells nya korvar med morot hamnade på gallret.

Maten åt vi dock upp inne i köket... Mjukstart på årets grillning alltså!

Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 maj 2015 16:26

Vi besökte Guldfesten i Karlsborg under dagen och där fanns det gott om saker att titta på och att göra. Bland annat var Räddningstjänsten där med flera fordon. Det tyckte Ian var spännande, dock inte lika spännande som heliumballongen med Bärgarn, Finn McMissilie och en skrotis på som han fick. Och varför lär vi oss aldrig - KÖP ALLTID BALLONGEN DET SISTA!



Nu fick vi gå omkring och dras med dessa ballonger och väja för passerande och mötande och även utstå lite barntjat och allt för att ballongen skulle vara platt tre sekunder efter att vi kommit hem och in i trädgården i alla fall. Ian drog runt med den här hemma och fick på något vis hål på den så luft började sippra ut. Vi gjorde då givetvis det enda rätta... lät Jon andas in lite gas och få så där skojfrisk röst - det lät till och med roligt när jag fick honom att prata om vårt bolån.



Det fanns flera olika aktiviteter på Guldfesten och bland de vi tog oss för kan nämnas att jag och Ian hjälptes åt att plantera solrosfrön, ett till honom och ett till Isa i mjölkkartonger. Jon och Ian passade också på att testa att vaska guld. Jag och Jon var mest intresserad av guldet och Ian av att plaska i vattnet... Det fanns en hel del annat också och flera av butikerna hade guldpriser.

Men det är svårt att lämna Karlsborg (även om Jon ju faktiskt gör det varje vardag, typ, men blir väl på så vis avtrubbad) utan att ha ätit på Kanalkiosken och då särskilt för mosets skull. Sååå gott! Vi satt faktiskt på uteserveringen och bron över Göta Kanal ringdes upp under tiden för nu är båtlivet igång.



Vid Idas Brygga pågick en Matmarknad och flera delikatesser fanns till försäljning, men vi nöjde oss med att bara köpa lite jordgubbar. Inte svenska och säkert besprutade långt bortom sans och vett, men de får duga för nu. På tal om sommarmat så läste jag att färskpotatisen är på gång i affärerna nu också - mums!

Vi vände hemåt och inte långt efter att Ian kommit in med ballongen som luften börjat gå ur på började regnet falla. Precis i lagom tid för oss alltså. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 maj 2015 07:30

Den här lilla Sandwichen säljs på Pressbyrån. Perfekt format om man vill äta en lite mindre glass eller bra storlek som barnglass (eller om man är nyfiken och vill köpa den som en extra glass, hahaha!). Sandwich Break är väldigt charmig i alla fall! Och sedan är det lite choklad ripplat i den. Glöm inte att använda stämpelkortet i Pressbyråns app vid köp av glass, för sjätte glassen blir gratis.


Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 maj 2015 07:15

Jorden, "den blå planeten", består ju till största del av vatten. Ändå är det bara en bråkdel av allt vatten som är sötvatten, ynka 2,5 procent. Resten är saltvatten. Och av detta lilla sötvatten är det mesta, närmare 90 procent, bundet i glaciärer, inlandsisar, i marken eller på andra sätt som gör det svårt för oss människor att få tag på det. Det är kanske inte något man tänker på, men dricksvatten är faktiskt ingenting som vi borde ta för givet. Vi är i Sverige bortskämda med rent vatten i överflöd, medan det i stora delar av världen är en akut bristvara. Förorenat vatten orsakar sjukdomar och skördar liv. Det är nästan en absurd tanke att vi spolar våra toaletter med dricksvatten, men så är det.


Jag är övertygad om att framtidens konflikter och krig inte kommer att handla om olja, gas, guld eller annat. Nej, det kommer att handla om den finaste och mest nödvändiga naturtillgång vi har. Därför behöver vi förvalta vårt vatten på ett förnuftigt sätt, och med rätt kunnande och teknologi kanske det räcker till alla. I mina ögon är därför företag som valt att satsa på utveckling av vattenteknologi, transport och rening snudd på hjältar. Visst, man kan invända på det heroiska i att de tar betalt för sina produkter och tjänster, men vilka företag överlever på välgörenhet allena? Nej, just det. Vore jag rik, skulle jag åtminstone velat bli det genom att hjälpa andra med det stora nutida och framtida samhälls- och miljöproblemet som förorenat vatten utgör.



Xylem heter ett globalt företag med förgrening i Sverige som har som fokus att "lösa världens vattenproblem", som det står på deras hemsida. Ingen dålig vision, det är nästan så att jag blir sugen på att söka jobb där! Nåja, efter att ha kollat runt lite mer på hemsidan snubblade jag över en artikel om hur min gamla hemstad Piteå har valt att köpa pumpstationer av Xylem för att säkra kvalitén i dricksvattentäkten i Svensbyfjärden utanför Hemlunda. Åh, då blir jag nostalgisk! Det var ju där, där den mäktiga Piteälven rinner ut, som jag en gång i tiden lärde mig sportdyka och därigenom lärde mig älska vatten ännu mer. Och nu sitter jag här, över hundra mil söderut och skriver detta i samarbete med Xylem. Cirkeln är sluten, trots mycket vatten under broarna...


Om jag någonsin skulle byta yrke från fallskärmtekniker, som man på sätt och vis skulle kunna påstå räddar världen (om än en yttepytteliten del av den, och då på ett helt annat sätt...), så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att arbeta med vattenfrågor i en eller annan form. Så, Xylem och ni andra "snudd på-hjältar" därute, någon gång kanske mitt CV dimper ned hos er...! /Jon

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards